Porošenko: ES sniegs Ukrainai vienu miljardu eiro lielu palīdzību un neletālos ieročus (59)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOHN THYS / AFP

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien paziņoja, ka tikšanās laikā ar Eiropas Savienības (ES) līderiem Briselē tika panākta vienošanās par makroekonomikas palīdzības piešķiršanu Ukrainai viena miljarda eiro apmērā, kā arī bloka valstis paudušas gatavību Ukrainai piegādāt neletālos ieročus.

«Mēs arī vienojāmies, ka tiks pieņemta makroekonomikas palīdzības Ukrainai trešā kārta kredīta viena miljarda eiro apmērā. Šo papildu palīdzību Ukraina vēl līdz gada beigām saņems kā kredītu 510 miljonu eiro apmērā, 250 miljonus eiro kā atmaksājamas dotācijas, ar kurām ES atbalstīs Ukrainu šajā smagajā situācijā,» Porošenko sacīja sestdien preses konferencē Briselē.

Viņš arī paziņoja, ka ar ES līderiem runāja par humānās palīdzības sniegšanu, lai palīdzētu Ukrainas austrumu reģionus sagatavot ziemai, veicot piegādes sadarbībā ar Ukrainas valdības institūcijām.

Tāpat Porošenko teica, ka vairākas ES valstis ir paudušas gatavību sniegt militāri tehnisko palīdzību Ukrainai.

«Divpusējā līmenī notika konsultācijas par militāri tehniskās sadarbības paplašināšanu ar ES dalībvalstīm divpusējā līmenī, kas ļaus mums būtiski palielināt savu kaujas spējas,

mūsu Bruņoto spēku aizsardzības spējas. Lauvas tiesu no šīs sadarbības veidos visaugstākās kvalitātes un vismodernāko neletālo ieroču, kas tiek gatavoti ES, piegādes,» klāstīja Ukrainas prezidents.

Viņš piebilda, ka Ukrainas puse arī gaida, ka ES paplašinās bruņojuma sarakstu, kuru ļauts piegādāt Ukrainai.

«ES agrāk noņēma embargo dažiem ieroču veidiem, un mēs tagad gaidām, kad notiks šī bruņojuma saraksta paplašināšana no ES puses,» sacīja Porošenko, uzsverot, ka par šo jautājumu ar ES Padomes pārstāvjiem sestdien Briselē nav pārrunājis.

Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka ES paplašinātas sankcijas pret Krieviju ir saistītas ar miera plāna īstenošanu.

«Pārliecinošs vairākums ES dalībvalstu atbalstīja iespēju ieviest sankcijas noteiktos sektoros, tostarp trešā līmeņa sankcijas konkrētos sektoros. Un tas ļautu veiksmīgi īstenot Ukrainas prezidenta miera plānu, kas šodien ES guva vienbalsīgu atbalstu,» norādīja Porošenko.

Ukrainas prezidents arī piebilda, ka par militāri tehniskās sadarbības starp Ukrainu un ES pastiprināšanu viņš sarunas turpināt gatavojas nākamnedēļ Velsā gaidāmajā NATO samitā.

«Militāri tehniskā sadarbība nav šodienas Eiropadomes sēdes pamata tēma, un par to vairāk tika runāts divpusējā līmenī,» žurnālistiem sacīja Porošenko.

«Mēs redzam, ka divpusējās sadarbības līmenis paaugstinās,»

viņš piebilda.

Tāpat Ukrainas prezidents norādīja, ka detalizētāk par militāri tehnisko sadarbību plāno runāt samitā Velsā.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu