Jaunievēlētais Eiropadomes prezidents Tusks «nevar iztēloties», ka Lielbritānija pamet ES (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOHN THYS / AFP

Polijas premjerministrs Donalds Tusks, kuru Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi samitā sestdien izraudzījās par nākamo Eiropadomes prezidentu, atzina, ka nevar iztēloties ES bez Lielbritānijas, un solīja darīt visu iespējamo, lai izpildītu Londonas pieteiktās reformu prasības.

«Neviena saprātīga persona nevar iztēloties ES bez Apvienotās Karalistes. Es arī pats to nevaru iztēloties,» preses konferencē sacīja Tusks. «Esmu pārliecināts, ka ES nākotne nav tāda, kurā tā kļūst mazāka.»

Tusks sacīja, ka ir runājis ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu, un ir pārliecināts, ka kopīgu pamatu var atrast.

«ES un personīgi es nopietni izturēsimies pret Apvienotās Karalistes paustajām bažām,» sacīja Tusks. «Esmu pārliecināts, ka saprātīgos ietvaros mēs varam panākt vienošanos.»

Viņš konkrēti norādīja uz pārvietošanās brīvību ES, kuru, kā apgalvo Londona, ļaunprātīgi izmanto pabalstu krāpnieki no Austrumeiropas.

Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs sestdien Briselē paziņoja, ka Tusks ir izraudzīts Eiropadomes prezidenta amatam, bet Itālijas ārlietu ministre Federika Mogerīni – ES augstās ārlietu pārstāves amatam.

Tusks jaunajā amatā stāsies 1.decembrī, bet Mogerīni – 1.novembrī.

Tusks ir proeiropeisks, brīvā tirgus principu atbalstītājs. Viņa saknes ir Polijas antikomunistiskajā arodorganizācijā «Solidaritāte». Premjera amatā viņš ir kopš 2007.gada.

«ES vadības komanda ir nokomplektēta,» dažus mirkļus pēc paziņojuma par Tuska un Mogerīni izraudzīšanos apliecināja Rompejs.

Jaunajai komandai būs trīs galvenie izaicinājumi – stagnējošā Eiropas ekonomika, krīze Ukrainā, kas rada «nopietnākos draudus kontinenta drošībai kopš Aukstā kara», un Lielbritānijas vieta ES, sacīja Rompejs.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu