Somijas jaunā AES aizkavēsies par deviņiem gadiem (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somijas jaunās paaudzes kodolreaktors sāks ražot elektroenerģiju 2018.gadā, deviņus gadus vēlāk, nekā sākotnēji paredzēts, pirmdien paziņoja viens no galvenajiem projekta realizētājiem Francijas kompānija «Areva».

«Areva» norādīja, ka zaudējumi iekavētās būvniecības dēļ sasniegs 3,9 miljardus eiro.

Francijas valstij piederošā kompānija «Areva», kas ir viena no pasaules vadošajām kompānijām kodoltehnoloģijās, kopā ar Vācijas uzņēmumu «Siemens» būvē EPR tipa spēkstaciju Olkiluoto Somijā pēc Somijas grupas TVO pasūtījuma.

Abas puses ir konfliktā par atbildību par aizkavēto celtniecību un kompensācijām vairāku miljardu eiro vērtībā. Tās ir iesniegušas sūdzību arbitrāžas tiesā starptautiskās tirdzniecības kamerā Parīzē.

Tiesas lēmums paredzēts 2015. gadā.

«Areva» oficiālajā paziņojumā teikts, ka abas būvniecības grupas iesniegs prasību, lai noteiktu atbildīgo par aizkavētajiem darbiem un saņemtu kompensāciju.

Somijas elektroenerģijas grupas TVO, kas ir projekta pasūtītājs, pārstāvji ir pauduši pārsteigumu par ilgo būvniecības aizkavējumu, norādot, ka liela daļa darba ir pabeigta un ir tikuši sasniegti ļoti augsti tehniskie standarti.

Vairāk nekā gadu «Areva» un «Siemens» atteicās sniegt TVO skaidru grafiku par projekta pabeigšanu.

«Arevas» paziņojumā ir teikts: ««Areva-Siemens» konsorcijs ir iesniedzis savam klientam TVO atjaunotu grafiku par Olkiluoto 3 EPR projektu, saskaņā ar ko būvniecība tiks pabeigta līdz 2016. gada vidum, kad sāksies projekta pārbaudes, bet projekta darbība sāksies 2018. gadā».

Paziņojumā ir norādīts. ka pie darbu aizkavēšanās ir vainojams reaktora kontroles sistēmu apstiprināšanas process.

Pēdējais apstiprinājums ir ticis saņemts šā gada aprīlī, kas ļāva konsorcijam izstrādāt grafiku.

Paziņojumā ir uzsvērts, ka jaunā grafika izstrāde ir bijusi atkarīga no sadarbības ar TVO, kam pieder spēkstacija.

Šāda sadarbība bija vitāli svarīga, piemēram, attiecībā uz «tehnisko un drošības jautājumu pārbaudēm» un vēl jo vairāk «pārbaužu fāzē, kas vēl nav sākusies», norādīts paziņojumā.

Konsorcija paziņojumā ir teikts, ka «Areva» un «Siemens» «turpinās sūdzību procedūru arbitrāžas tiesā attiecībā uz atbildību par aizkavētajiem darbiem ar mērķi saņemt kompensāciju par radītajiem zaudējumiem».

«Areva» paziņoja, ka citi EPR projekti Francijā un Ķīnā šogad ir ievērojami virzījušies uz priekšu.

Pašlaik Somijā ir divas AES ar pavisam četriem reaktoriem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu