Saūda Arābijas reliģiskā policija piekauj britu, kas iepērkas pie «sieviešu kases» (14)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Saūda Arābijas reliģiskās policijas darbinieki piekāvuši Lielbritānijas pilsoni, kurš pieķerts veikalā maksājam pie kases, kas paredzēta vienīgi sievietēm.

Saūda Arābijā valda strikta islāma likumu interpretācija, sevišķi dzimumu segregācijas jautājumā.

«YouTube» vietnē publicētā īsā video redzams, kā reliģiskās policijas darbinieks izlec no savas mašīnas un uzbrūk britam, kuru pavada sieviete melnā abaijā, kas viņu cenšas aizstāvēt.

«Tā ir mana sieva, kā jūs uzdrošināties!» videoierakstā kliedz brits.

Atsaucoties uz aculieciniekiem, laikraksts «Al-Hayat» ziņo, ka reliģiskā policija apturējusi vīrieti lielveikalā pēc tam, kad viņš bija samaksājis pie sievietes kasieres.

Kases, kuras drīkst izmantot tikai sievietes, Saūda Arābijā ir visai izplatītas. Vīrietis, kurš pavada sieviešu kārtas radinieces, pie šādām kasēm drīkst uzturēties tikai tik ilgi, kamēr sieviete veic pirkumu.

Pēc lielveikala atstāšanas reliģiskās policijas darbinieki nofilmējuši vīrieša automašīnu, uz ko brits atbildējis ar to pašu, ziņo «Al-Hayat». Kad Lielbritānijas pilsonis pēc asas vārdu apmaiņas atteicies atdot kameru policijas darbiniekiem, tie viņam uzbrukuši un nogrūduši uz zemes.

Brits, kurš ir pārgājis islāmā un jau ilgstoši dzīvo Saūda Arābijā, un ir precējies ar arābieti, no notikuma vietas aizbraucis Lielbritānijas vēstniecības automašīnā.

Reliģiskā policija, kas neoficiāli tiek dēvēta par «Mutawaa», sākusi lietas izmeklēšanu. Tās darbinieki uzspiež ievērot striktu dzimumu segregāciju un tradicionāli piespiež sievietes publiskās vietās ietērpties no galvas līdz kājām. Viņi arī patrulē veikalos, lai pārliecinātos, ka tie ir aizvērti lūgšanu laikā.

Reliģiskā policija ir tikusi apsūdzēta ļaunprātīgā varas izmantošanā. Tomēr kopš 2013.gada janvāra reliģiskās policijas darbība kļuva diskrētāka, kad amatā stājās tās jaunais priekšnieks garīdznieks Abdulatifa bin Abdulazizs aš Šeiks, kurš aizliedza nemarķēto automašīnu izmantošanu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu