Jaunā ES pārstāve ārlietās cenšas atspēkot pārmesto toleranci Krievijai (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) valdības līdz piektdienai pieņems lēmumu par jaunām sankcijām pret Krieviju, otrdien Eiropas Parlamentā (EP) sacīja Itālijas ārlietu ministre Federika Mogerīni, kas nule notikušajā ES samitā tika ievēlēta ES augstā ārlietu pārstāvja amatā.

«Pirmdien, vakar, notika ES vēstnieku sanāksme, [Eiropas] Komisija (EK) prezentēs priekšlikumus, pabeigtos priekšlikumus, līdz rītdienai, un piektdien tiks pieņemts lēmums,» sacīja ministre.

EK strādā pie tā, lai pastiprinātu sankcijas pret Krieviju četros sektoros, arī aizsardzības, dubultā lietojuma preču un finanšu jomā.

Izvairās no termina «karš»

Jaunievēlētā Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni šodien Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejas sēdē izvairījās lietot terminus «Krievijas iebrukums» vai «karš», raksturojot pašreizējos notikumus Ukrainā, sacīja EP deputāte Sandra Kalniete, kura darbojas Ārlietu komitejā.

Kalniete norādīja, ka, neskatoties uz to, ka sanāksmes darba kārtībā bija paredzēta vienīgi viedokļu apmaiņa par Itālijas prezidentūras prioritātēm attiecībā uz paplašināšanos un deputāti īpaši esot lūgti neuzdot jautājumus, kas attiecas uz nākamo Mogerīni amatu, vairāki parlamentārieši vēlējušies atbildes uz jautājumu par teikumu, kas ir ierakstīts Itālijas prezidentūras dokumentos - veicināt ES un Krievijas partnerību.

«Mogerīni apliecināja, ka šis ir teikums, ko viņa izņemtu no Itālijas prezidentūras programmas, jo Krievija vairs nav uzskatāma par ES stratēģisko partneri. Tā bija pietiekami skaidra atbilde. Tajā pašā laikā Mogerīni izvairījās lietot terminus «Krievijas iebrukums» vai «karš». Viņa lietoja tādus vārdus, kas gandrīz nozīmē to pašu, taču nav kvalificējami kā tik skaidri termini kā invāzija vai karš,» uzskata Kalniete.

Pārmet pārlieku Maskavas toleranci

ES līderi samitā sestdien izraudzījās Mogerīni augstā ārlietu pārstāvja amatam, kurā viņa nomainīs britu politiķi Ketrinu Eštoni.

Mogerīni, kurai vairākas Austrumeiropas dalībvalstis pārmet pārlieku toleranci pret Maskavu, atzina, ka situācija Ukrainā ir mainījusies Krievijas uzvedības dēļ un ka ES-Krievijas attiecības vairs nav uzskatāmas par partnerību.

«Stratēģiskā partnerība ir beigusies. Tā pavisam noteikti ir beigusies, un tā bija Maskavas izvēle.

Mums ir problēma Ukrainas teritorijā.

Mums ir konflikts, tas ir skaidrs,» atzina ministre.

Mogerīni tomēr diezgan asa, bet uzsver, ka ar Krieviju jārēķinās

Ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā, NATO ir jāsniedz papildu garantijas tām alianses dalībvalstīm, kurām ir kopīga robeža ar Krieviju, otrdien arī paziņoja Federika Mogerīni.

Mogerīni uzsvērti centās kliedēt ES Austrumeiropas dalībvalstu bažas, ka viņas nostāja pret Maskavu ir pārāk maiga. Pievēršoties jautājumam, vai viņa ir «prokrieviska vai antikrieviska», ministre uzsvēra - «īstais jautājums» ir, kāds ir Eiropas atbalsts demokrātijas procesam Kijevā, kā arī tas, ka Austrumukrainas krīzei rodams politisks, nevis militārs risinājums.

Mogerīni tad konkrēti vērsās pie NATO austrumu flanga valstīm - Polijas un Baltijas valstīm, kas ir sevišķi satrauktas par arvien kareivīgāko Krieviju un tās agresiju Ukrainā.

«Visām šīm valstīm, kurām ir kopīga robeža ar Krieviju, ir jābūt pārliecinātām, ka [NATO Vašingtonas līguma] 5.pants nav vienīgi rakstīts teksts, ka ir zināmi pasākumi, kas var tikt īstenoti, lai garantētu viņu drošību,» sacīja Mogerīni.

«Es uzskatu, ka Krievija - patīk tas vai nepatīk - joprojām ir stratēģisks spēlētājs reģionālajos un globālajos izaicinājumos,

bet man šķiet, ka tā vairs nav stratēģiskais partneris,» atzina Mogerīni.

Jau telefoniski runājusi ar Lavrovu

Tikmēr Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam jau bijusi telefonsarunu ar Mogerīni, ziņoja Krievijas Ārlietu ministrija

Lavrovs telefonsarunā apsveicis Mogerīni ar ievēlēšanu amatā, kā arī apspriedis aktuālos starptautiskos notikumus, tostarp pašreizējos notikumus Ukrainā, un veidus, kā panākt politisko izlīgumu.

Nedēļas laikā izlems par tālākām sankcijām

Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs svētdien samita noslēgumā paziņa, ka ES līderi uzdevuši EK nedēļas laikā sagatavot pret Krieviju jaunas sankcijas, lai sodītu Maskavu par tās agresiju Ukrainā.

«Pēdējo trīs dienu laikā situācija ir dramatiski eskalējusies,» svētdien sacīja Rompejs. «Mūsu pūliņiem tagad ir jābūt vērstiem uz to, lai apturētu asinsizliešanu.»

«Visi ļoti labi saprot, ka mums ir jārīkojas ātri, ņemot vērā situācijas attīstību uz vietas un traģisko pēdējo dienu dzīvību zaudējumu,» sacīja Rompejs.

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien norādīja, ka jaunās sankcijas tiks noteiktas uz jau esošo soda pasākumu bāzes, kas pamatā skar finanšu pakalpojumus, bruņojuma un enerģētikas jomas.

Krievijas karaspēka regulārās daļas trešdien iebruka Ukrainas teritorijā un ieņēma Novoazovskas pilsētu Azovas jūras piekrastē. Piektdien krievu tanki jau bija pie Ukrainas Azovas jūras lielākās pilsētas Mariupoles.

Krievu tanki šobrīd piedalās kaujās pie Luhanskas, vēsta mediji.

Pēdējo divu mēnešu laikā karot uz Ukrainu nosūtīti 15 000 Krievijas karavīru, un jau vismaz simts no viņiem karadarbībā zaudējuši dzīvību, pirmdien paziņoja Krievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Vēl februārī Krievija okupēja Krimu, bet martā to anektēja.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu