«Islāma valsts» apgalvo, ka nocirtuši galvu vēl vienam ASV žurnālistam (14)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijas un Irākas džihādistu grupējums «Islāma valsts» izplatījis video, kurā redzams, kā maskā tērpts kaujinieks nocērt galvu Stīvenam Sotlofam - ASV žurnālistam, kurš atradās kaujinieku gūstā, otrdien pavēstīja organizācija SITE, kas uzrauga ekstrēmistu tīmekļa aktivitātes.

Sotlofs pazuda Sīrijā 2013.gadā. Kad pagājušajā mēnesī džihādisti izplatīja video ar cita ASV žurnālista - Džeimsa Folija - nogalināšanu, Sotlofs bija redzams šī videomateriāla beigās.

Pēc tam kad džihādisti bija publiskojuši video ar Folija nogalināšanu, Sotlofa māte vērsās pie «Islāma valsts» līdera ar lūgumu saudzēt dēla dzīvību.

ASV amatpersonas šobrīd pārbauda ziņas par Sotlofa nogalināšanu, pavēstīja Baltā nama preses pārstāvis Džošs Ērnests.

«Es neesmu tādā situācijā, lai apstiprinātu šī video vai šo ziņojumu autentiskumu,» sacīja Ērnests. «Ja ir video, kas ir ticis izplatīts, tas ir kas tāds, ko ASV valdība un mūsu izlūkdienestu amatpersonas analizēs ļoti rūpīgi, lai pārliecinātos par to autentiskumu.»

«Ja tā ir patiesība, mums šis brutālais akts izraisa riebumu,» sacīja ASV Valsts departamenta preses pārstāve Džena Psaki. «Mēs savās sirdīs esam kopā ar Sotlofa ģimeni.»

Izsakoties par videomateriālu, Psaki apliecināja, ka «izlūkdienesti strādā, cik vien ātri var, lai noteiktu tā autentiskumu.»

«Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā tās pasludināja par «kalifātu». Grupējums apņēmies panākt, lai «kalifātā» dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar «Al Qaeda» saistīto «Al Nusra».

Sīrijā «Islāma valsts» kontrolē trešo daļu valsts teritorijas - pārsvarā lauku apvidus ziemeļos un austrumos.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši «Islāma valsts» panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

«Islāma valsts» vēl nesen darbojās kā «Al Qaeda» atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru «Al Qaeda» sabiedroto - grupējumu «Al Nusra» -, teroristu tīkla vadība no «Islāma valsts» norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina «Al Nusra».

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu patroniem.

Asads arī brīdinājis Rietumus, ka tiem nāksies samaksāt par atbalstu, ko tie snieguši Sīrijas nemierniekiem, arī ar «Al Qaeda» saistītajiem grupējumiem.

«Rietumi ir smagi samaksājuši par «Al Qaeda» finansēšanu tā agrīnajā stadijā Afganistānā. Šodien viņi dara to pašu Sīrijā, Lībijā un citās vietās un samaksās [par to] smagu cenu Eiropas un Savienoto Valstu sirdī,» pērn intervijā brīdināja Asads.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu