Obama: Igaunija nekad nebūs viena (224)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Liis Trelmann, Postimees.ee

ASV prezidents Baraks Obama ieradies Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, kur tiekas ar trīs Baltijas valstu prezidentiem. Obama Igaunijai un citām NATO dalībvalstīm solīja, ka tās nekad nebūs vienas. Viņš arī paziņoja, ka Baltijas valstīs un Polijā tiks pastiprināta ASV gaisa spēku un izpletņlēcēju vienību klātbūtne.

Ilvess pateicās Obamam par atbalstu, kas Igaunijai ir nepieciešams. Prezidents uzsvēra, ka drošības situācija pasaulē ir pilnīgi mainījusies, tāpēc viņš ir īpaši gandarīts par par NATO plānu, kas paredz trieciengrupu izveidi.

Slavas vārdi Igaunijai

Obama preses konferencē savukārt uzsvēra, ka Igauniju un ASV vieno kopējas vērtības un interese, cieņa pret demokrātiju un likuma spēku. Obama īpaši uzsvēra Ilvesa sasniegumus kā priekšzīmīgam prezidentam un ASV partnerim. «Jūsu dzīve atspoguļo visas nācijas vēsturi,» teica Obama, atgādinot, ka Ilvess ir igauņu bēgļu atvase, kas pēc agrīniem dzīves gadiem ASV atgriezies dzimtenē. «Paldies par jūsu draudzību,» Ilvesam teica Obama.

Obama uzsvēra, ka ir ieradies Igaunijā, jo tā ir viens no lielākajiem demokrātijas veiksmes stāstiem pēc neatkarības atgūšanas. Viņš slavēja Igauniju par digitālajām inovācijām, kas palīdz pilsoņiem palikt nemitīgā saziņā ar valsts pārvaldi, un izteicās, ka ir jomas, no kurām ASV varētu mācīties un pieredzi pārņemt.

Foto: AFP/LETA

ASV prezidents arī kārtējo reizi uzsvēra, ka NATO dalībvalstis ir aizsargātas un līguma 5. punkts (uzbrukums vienai dalībvalstij nozīmē uzbrukumu visām) ir akmenī cirsts.

«Igaunija nekad nebūs viena. Esmu šeit, lai apliecinātu, ka ASV šo apņemšanos godās,» teica Obama.

Būs jaunas mācības

ASV līderis arī paziņoja, ka Baltijas valstīs un Polijā tiks pastiprināta ASV gaisa spēku un izpletņlēcēju vienību klātbūtne. Par to vēl vēl dienas gaitā tiks runās ar Latvijas prezidentu Andri Bērziņu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Obama arī pateicās Igaunijai par tās atbalstu ukraiņiem.

«Krievija maksā smagu maksu par savu rīcību, pateicoties tam, ka esam bijuši vienoti,» teica Obama.

Vai piegādās ieročus Ukrainai?

Atbildot uz «Postimees» žurnālista jautājumu par militāras palīdzības sniegšanu Ukrainai, piešķirot ieročus, Ilvess uzsvēra, ka, pirmkārt, Ukrainai nepieciešams politisks atbalsts un pēcāk arī humānā un cita veida palīdzība. Igaunijas prezidents norādīja, ka tālāka rīcība tiks apspriesta Velsas samita laikā.

Ilvess prognozēja, ka Ukrainā gaidāmi grūti mēneši, tuvojoties parlamenta vēlēšanām.

Viņš paredz, ka Krievija tam mēģinās likt dažādus šķēršļus, kā tas jau bija vērojams prezidenta vēlēšanu laikā.

Prioritāte starptautiskajai sabiedrībai būtu palīdzēt nodrošināt brīvas un godīgas vēlēšanas.

Savukārt Obama, komentējot ieroču piegādi Ukrainai, bija izteikumos piesardzīgāks. Viņš izteicās, ka starptautiskajai sabiedrībai jāizdara spiediens pret Krieviju, kamēr tā turpina pārkāpt starptautiskās tiesības. Viņš teica, ka

valstu vienotības dēļ Krievijas ekonomika jau tagad ir pamatīgi cietusi.

Tādu pašu valstu vienotību viņš gaidot palīdzēšanā Ukrainas ekonomikai, lai tai pašai būtu resursi nepieciešamajām reformām un kārtības atjaunošanai. «Tas nav īstermiņa mērķis,» teica Obama.

Obama piesardzīgs par pamiera ziņām

Komentējot jaunākās ziņas par panākto vienošanos starp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Ukrainas prezidentu Pjotru Porošenko par uguns pārtraukšanu, Obama teica, ka komentāri ir pāragri, jo Krievija līdz šim uz solījumu pildīšanu nav bijusi naska - vai nu Krievijai izliekoties, ka tā nevar kontrolēt separātistus, vai separātistiem pārkāpjot panāktās vienošanās. Taču viņš cerot uz Krieviju. «Ja patiešām Krievija gatava pārtraukt separātistu finansēšanu, apmācību, daudzos gadījumos armijas izmantošanu, tad tas ir tas, uz ko mēs visi ceram.»

Taču līdz šim, pēc Obamas teiktā, no Krievijas puses vērojama agresija.

«Es neanalizēšu Putina psiholoģiju,» teica Obama, uzsverot, ka pēdējos gados Krievijā vērojama cilvēku atstumšana no varas un citas nopietnas problēmas.

Pēc viņa teiktā, nekāda vienošanās nevar būt efektīva, kamēr Krievija saka, ka turpinās iesūtīt armiju, ieročus un citus resursus Ukrainā, kavējot Ukrainu pašu lemt par savas valsts nākotni.

Baltijas valstis, kas NATO pievienojās 2004.gadā, ir satrauktas par Krievijas agresiju Ukrainā, uzsver ārvalstu mediji, kas Tallinā ieradušies atspoguļot Obamas vizīti.

Īsi pēc plkst.10 prezidents Obama ieradies pie Kadriorgas pils, lai piedalītos oficiālajā sagaidīšanas ceremonijā. Turpat notiks arī Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa un Obamas divpusējā tikšanās, un ASV prezidents parakstīs viesu grāmatu, kā arī gaidāma Obamas un Ilvesa kopīga preses konference.

Obama pie Kadriorgas pils
Obama pie Kadriorgas pils Foto: Postimees.ee

Obama pirms tikšanās ar Ilvesu atpūšas viesnīcā Tallinā

Pēc ierašanās Igaunijā ASV prezidents Baraks Obama devās uz viesnīcu Tallinas centrā, lai apmēram stundu vēlāk dotos uz tikšanos ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Pēc Savienoto Valstu prezidenta lidmašīnas nolaišanās Tallinas lidostā ASV prezidents devās uz viesnīcu «Swissotel», kuru viņš izmantos visas apmēram 12 stundu ilgās vizītes laikā starp oficiāliem pasākumiem.

Obama Igaunijā ieradās pirms pusnakts pēc Vašingtonas laika, tādēļ, kā domājams, viņš viesnīcu izmantos miegam. Domājams, ka pirms tikšanās ar ASV prezidentu gulēs arī Ilvess, kurš tikai pulksten 2.47 atgriezās no vizītes Norvēģijā. Igaunijas plašsaziņas līdzekļi gan norāda, ka Obama ir pieradis iet gulēt vēlu un labprāt strādā naktī.

Vēsts Krievijai

Kā paziņojis Baltais nams, prezidents Obama izmantos vizīti Igaunijā, lai skaidri paustu - «nav pieņemami, ka lielas valstis klaji pārkāpj mazāko kaimiņvalstu teritoriālo integritāti».

Obamu lidostā sagaidīja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets.

Ministrs sacīja, ka ASV ir tuvs Igaunijas sabiedrotais un tiešs pierādījums tam ir ASV līdera vizīte Tallinā pirms šonedēļ gaidāmā NATO samita Velsā.

Foto: Postimees.ee

«Drošības jautājumi šobrīd ir vissvarīgākie, bet Igaunija brīnišķīgi sadarbojas ar ASV arī virknē citu jomu. Tās, piemēram, ir elektroniskā vadība, cilvēktiesību aizsardzība un demokrātijas attīstība visā pasaulē. Un, protams, kiberdrošības jautājumi,» sacīja ministrs.

«Krievijas uzvedība - spēka lietošana un Krimas aneksija - būtiski ir mainījusi situāciju drošības jomā. Un tam visam ir ilgi paliekošas negatīvas sekas,» sacīja Paets, uzsverot ASV atbalstu reģionālajai drošībai. «Protams, ASV rīcība ir labs piemērs daudzām citām NATO dalībvalstīm,» noslēgumā sacīja ministrs.

Foto: Postimees.ee

Sagaidīšana pie pils

Medijiem publiskotajā vizītes plānā teikts, ka trešdien pie Igaunijas prezidenta rezidences - Kadriorgas pils - notiek oficiālā sagaidīšanas ceremonija un Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa un Obamas divpusējā tikšanās un ASV prezidents parakstīs viesu grāmatu, kā arī gaidāma Obamas un Ilvesa kopīga preses konference.

ASV prezidentam paredzēta arī divpusēja tikšanās ar Igaunijas premjerministru Tāvi Reivasu.

Tālāk plāns paredz, ka Obama dodas uz Kadriorgas mākslas muzeju, kur tiekas ar trīs Baltijas valstu prezidentiem - Ilvesu, Latvijas prezidentu Andri Bērziņu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti. Gaidāms, ka visi četri prezidenti nāks klajā ar kopīgu paziņojumu presei.

Foto: Liis Trelmann, Postimees.ee

Savukārt pēc šīs tikšanās «Nordea» koncertzālē ieplānota Obamas publiska runa, kā arī tikšanās ar Reivasu un Igaunijas karavīriem Tallinas lidostā.

Obamas un Ilvesa kopīga preses konference, kā arī Obamas publiskā runa «Nordea» koncertzālē tiek pārraidīta uz lielajiem ekrāniem Vabaduzes (Brīvības) laukumā Tallinas centrā.

Foto: Liis Trelmann, Postimees.ee

Trešdienas vakarā ASV prezidents no Tallinas izlido uz Velsu, kur ceturtdien un piektdien piedalīsies NATO samitā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka ASV prezidents Igaunijā ieradīsies otrdienas vakarā un nakti pavadīs Tallinā.

Komentāri (224)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu