Šokējoši: pasaulē seksuāli izmantota viena no katrām 10 meitenēm (90)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienoto Nāciju Organizācija publiskojusi šokējošus datus, kas rāda, ka seksuālu uzbrukumu vai izvarošanu līdz 20 gadu vecumam piedzīvojusi viena no katrām 10 meitenēm pasaulē, raksta BBC.

Satraucošie dati iegūti, apkopojot statistiku no 190 pasaules valstīm. Un šī ir līdz šim lielākā šāda veida datu vākšana no tik liela skaita valstu.

ANO eksperti norāda, ka no seksuāliem noziegumiem pasaulē līdz 20 gadu vecumam cietušas ap 120 miljoniem meiteņu, tātad nedaudz vairāk kā viena no 10.

Savukārt bērnu aizsardzības organizācija UNICEF atklāj, ka 2012. gadā vien nogalināti 95 000 bērnu un pusaudžu - lielākā daļa no tiem Latīņamerikas un Karību reģiona valstīs. Turklāt bērni visā pasaulē regulāri cieš no dažāda veida vardarbības, arī iebiedēšanas un emocionālas vardarbības.

Vardarbība var skart katru

UNICEF izpilddirektors Entonijs Leiks izteicies, ka vardarbības tendences pasaulē pārsniedz vecuma, ģeogrāfijas, etniskās un ienākumu līmeņa robežas - tā var skart katru cilvēku.

UNICEF amatpersonas atklāj, ka, piemēram, no seksuālas vardarbības cieš arī zēni, taču mazākā apmērā nekā meitenes.

ANO skaidro, ka

mūsdienās par jaunu seksuālās vardarbības formu abiem dzimumiem kļuvuši noziegumi internetā,

piemēram, publiskojot nepiedienīgus upura foto vai veicot cita veida noziegumus.

Liela problēma ir arī iebiedēšana skolās - vecuma grupā no 13 līdz 15 gadiem no tās cietis vairāk nekā viens no katriem trim skolēniem.

Savukārt seši no katriem 10 bērniem vecumā no diviem līdz 14 gadiem savas dzīves laikā saņēmuši fiziskus sodus no saviem aprūpētājiem. «Tas notiek vietās, kur bērniem būtu jābūt drošībā, - mājās, skolās un kopienās.

Arvien biežāk vardarbība notiek internetā, un to izdara ģimenes locekļi, skolotāji, kaimiņi, svešinieki vai citi bērni,» skaidro UNICEF amatpersonas.

Bīstamība agrīnās attiecībās

Savukārt viena no katrām trim meitenēm vecumā no 15 līdz 19 gadiem bijušas attiecībās, kas ietver emocionālu, fizisku vai seksuālu vardarbību, ko veikuši viņu partneri vai laulātie.

Kopdzīves laikā īpaši liels vardarbības gadījumu procents ir tādās valstīs kā Kongo, Uganda, Tanzānija un Zimbabve.

Sava vaina ir arī tajā, kā sabiedrība uz šiem noziegumiem raugās. No tām valstīm, kur aptauja veikta,

gandrīz puse meiteņu vecumā no 15 līdz 19 gadiem izteicās, ka dažos gadījumos vīru rīcība, sitot savām sievām, ir attaisnojama.

Dati rāda, ka vardarbība ir biežākais nāves cēlonis zēniem un jauniem vīriešiem 10-19 gadu vecumā daudzās Latīņamerikas valstīs, piemēram, Venecuēlā, Panamā, Brazīlijā un Kolumbijā.

ASV bērnu slepkavību skaita ziņā līdere starp Rietumeiropas valstīm

Vislielākais bērnu slepkavību skaits konstatēts Nigērijā - 13 000, kamēr ASV šajā negatīvajā statistikā izrādījusies vadošā no Rietumeiropas un Ziemeļamerikas valstīm.

Satraukumu ekspertos rada tas, ka vēl joprojām par daudziem vardarbības gadījumiem nekad tā arī netiek ziņots varas iestādēm. Daudzās valstīs, kur vardarbība plaši izplatīta, sabiedrība to pieņēmusi teju kā normu, savukārt upuri jūtas pārāk nobijušies, lai par to ziņotu un publiski runātu.

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu