Igaunijā nolaupīts un uz Krieviju aizvests Drošības policijas darbinieks (180)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien ap plkst.9 Igaunijas teritorijā netālu no Luhamā robežpārejas punkta nezināmas personas no Krievijas nolaupījušas Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbinieku, kurš tobrīd pildījis savus dienesta pienākumus, savā tīmekļa vietnē ziņo laikraksts «Postimees».

Policijas amatpersona nolaupīšanas brīdī pildījusi savus dienesta pienākumus, novēršot pārrobežu noziegumu, ziņo KaPo, taču sīkākus paskaidrojumus nesniedz. Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā tikusi izmantota dūmu granāta.

Saistībā ar notikušo ierosināta krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu un par cilvēka nolaupīšanu.

Kā vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR,

igauņu amatpersonai pie Luhamā robežpārejas punkta piedraudēts ar ieroci un tā aizvesta uz Krievijas teritoriju.

ERR uzsver, ka nekas neliecina, ka notikušais būtu kas vairāk kā izolēts ar noziedzību saistīts incidents, taču piebilst, ka

uz starptautiskās spriedzes fona tas tiek uztverts ļoti nopietni.

Savukārt Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) paziņojis, ka KaPo darbinieks aizturēts Pleskavas apgabalā, veicot «aģentūras operāciju».

«Krievijas Federācijas teritorijā aizturēts Igaunijas Iekšlietu ministrijas Drošības policijas Tartu nodaļas darbinieks Estons Kohvers. Pārkāpējam atņemta pistole «Taurus» ar patronām, naudas līdzekļi 5000 eiro, īpašā tehnika slēptu audioierakstu veikšanai, kā arī materiāli, kuriem ir izlūkošanas uzdevuma raksturs,» pavēstīja FDD preses centrā.

Krievija iepriekš apgalvo, ka tai nekas nav zināms

Iepriekš preses konferencē KaPo ģenerāldirektors Arnolds Sinisalu pavēstīja, ka plkst.13 notikusi Igaunijas un Krievijas robežsargu tikšanās, kuras laikā Krievijas puse paziņojusi, ka par notikušo tai nekas neesot zināms.

Abu pušu pārstāvji devās uz notikuma vietu un konstatēja tur cīņas pēdas. Pazīmju, ka būtu lietoti šaujamieroči, nav, piebilda Sinisalu.

Sīkākas ziņas viņš pagaidām atteicās sniegt, taču norādīja, ka notikušais noteikti nav saistīts ar terorismu. Sinisalu norādīja, ka nevēlas izteikt kādus pieņēmumus par notikušā motīviem, taču piebilda, ka nekas neliecina par kādiem politiskiem iemesliem.

Tikmēr Igaunijas Ārlietu ministrija izsaukusi Krievijas vēstnieku Juriju Merzļakovu, lai pieprasītu paskaidrojumus.

«Šis ir ļoti satraucošs incidents.

Mēs sagaidām no Krievijas pilnīgu sadarbību un palīdzību incidenta atrisināšanai

un Igaunijas pilsoņa nogādāšanai atpakaļ Igaunijā,» uzsvēra ārlietu ministrs Urmass Paets.

Viņš piebilda, ka arī Igaunijas vēstniecība Maskavā saistībā ar notikušo uztur pastāvīgus kontaktus ar Krievijas Ārlietu ministriju.

Tikmēr Iekšlietu ministrija uzsvērusi, ka

notikušais nav saistīts ar draudiem nacionālajai drošībai.

Pēdējais nopietnais incidents, kurā bija iesaistīta KaPo, notika 2011.gadā, kad dienesta virsnieks Tarmo Lauls tika nogalināts apšaudē ar noziedzniekiem.

Tas arī notika parasti mierīgajā Igaunijas dienviddaļā, kad KaPo ielenca kādu fermu, kurā ieroču tirgotāji bija ierīkojuši savu noliktavu. Apšaudē tika nogalināts arī viens no noziedzniekiem, kas nodarbojās ar pārrobežu ieroču tirdzniecību un bija saistīti ar Krieviju.

Komentāri (180)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu