CIP aizdomās turētie teroristi spīdzināti gandrīz līdz nāvei (38)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) pārstāvji spīdzināja «Al Qaeda» aizdomās turētos «gandrīz līdz nāvei», slīcinot viņus ar ūdeni pildītās vannās, pirmdien ziņoja britu laikraksts «Daily Telegraph» pirms ASV Senāta ziņojuma par nopratināšanas tehnikām publicēšanas.

Laikraksts citēja kādu anonīmu drošības dienestu pārstāvi, kurš runāja vismaz par diviem spīdzināšanas gadījumiem, un viens no spīdzinātajiem bijis 11. septembra teroraktu plānotājs Halids Šeihs Mohammeds, norādot, ka tā gāja daudz tālāk par slīcināšanas simulēšanu.

"Viņi ne tikai vienkārši lēja ūdeni virs viņu galvām vai auduma gabala [virs sejas]. Viņi turēja viņus zem ūdens gandrī līdz nāvei, ārstam esot klāt, rūpējoties, lai viņi neaiziet par tālu," laikraksts citē drošības dienestu pārstāvi.

Laikraksts citē arī otru anonīmu liecinieku, kurš runā par šādu izturēšanos pret Mohammedu un pret Abdalrahimu al Naširi, kas tiek turēts aizdomās par ASV karakuģa "USS Cole" spridzināšanu, kuri abi atrodas ASV aizturēšanas centrā Guantanamo līcī.

"Viņi viņu spīdzināja vēl vairāk, nekā cilvēki var iedomāties," norāda anonīmais liecinieks, kurš apgalvo, ka ir iepazinies ar konfidenciāliem spīdzināšanas gadījumu materiāliem.

Gaidāmais ASV Senāta ziņojums, kas balstīts uz konfidenciālu CIP dokumentu analīzi, "dziļi šokēs" sabiedrību tajā atklāto ekstrēmo nopratināšanas metožu dēļ," norāda trešais anonīmais liecinieks.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu