Aptauja: 57% Krievijas iedzīvotāju prezidenta vēlēšanās balsotu par Putinu (45)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pašreizējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins būtu pārliecinošs līderis valsts prezidenta vēlēšanās, un par viņu ir gatavi balsot 57% Krievijas iedzīvotāju iepretī 29% gada sākumā, aptaujā konstatējusi Krievijas sabiedriskās domas pētījumu aģentūra «Levada-Centr».

Respondentiem tika uzdots jautājums: «Ja Krievijas prezidenta vēlēšanas notiktu šajā svētdienā, vai jūs tajās piedalītos, un, ja piedalītos, par kuru politiķi jūs balsotu?» Politiķu vārdus sociologi nepiedāvāja.

Lielākā daļa aptaujas dalībnieku - 57%- paziņoja, ka atdotu savu balsi par Putinu. No tiem, kuri ir izlēmuši, tā atbildēja 87%.

Par Krievijas Komunistiskās partijas vadītāju Genadiju Zjuganovu gatavi balsot 3% (no tiem, kas izlēmuši, - 4%), bet par Liberāldemokrātiskās partijas līderi Vladimiru Žirinovski - 2% (4%). 1% respondentu atbalsta katrs spēja savākt Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, partijas «Taisnīgā Krievija» līderis Sergejs Mironovs un opozicionārs Aleksejs Navaļnijs.

14% paziņoja, ka nav izlēmuši par ko balsot, bet 12% nepiedalītos vēlēšanās.

Salīdzinājumā ar gada sākumu Putina potenciālais elektorālais reitings ir ievērojami pieaudzis:

janvārī par viņu bija gatavi balsot 29% Krievijas iedzīvotāju, maijā 50%. Par Zjuganovu janvārī balsot bija gatavi 5% (maijā 4%), par Žirinovski 3% (3%), par Mironovu 1% (1%), Medvedevu 1% (2%), par Navaļniju 1% (mazāk kā 1%).

Attiecībā uz hipotētiskajām Valsts domes vēlēšanām, atbilžu sadalījums ir atkarīgs no tā, vai tiek piedāvāts nobalsot «pret visiem».

Ja tāda atzīme ir, tad 42% respondentu ir gatavi balsot par «Vienoto Krieviju», 8% par Krievijas Komunistisko partiju, 6% par Krievijas Liberāldemokrātisko partiju, 3% par «Taisnīgo Krieviju», 1% par «Pilsonisko platformu» un «Progresa partiju». 5% balsotu «pret visem», 16% nepiedalītos vēlēšanās, 18% nevarēja atbildēt.

Rezultāti būtu nedaudz citādi, ja nav iespējams nobalsot «pret visiem». Tādā gadījumā 43% balsotu par «Vienoto Krieviju», 11% - par Krievijas Komunistisko partiju, 6% - par Krievijas Liberāldemokrātisko partiju, 2% - par «Taisnīgo Krieviju», 1% - par «Pilsonisko platformu» un «Progresa pariju». 15% nepiedalītos vēlēšanās, bet 20% nevarēja atbildēt.

Sociologi arī norāda, ka politiski aktīvo iedzīvotāju skaits Krievijā gada laikā praktiski nav izmainījies: 2% respondentu atzīmē, ka «aktīvi piedalās politiskās partijas/grupas darbībā vai aktīvi to atbalsta». 2013.gadā tā atbildēja 3%.

Ar interesi seko līdzi politiskajiem notikumiem Krievijā, bet nepiedalās politisko partiju darbībā 40% aptaujāto (pirms gada 29%), vienaldzīgi pret politiku ir 30% (34%), 23% respondentu nepatīk politika (29%).

18% aptaujāto paziņoja, ka gribētu piedalīties politikā kaut vai savas pilsētas līmenī. 77% atbildēja noliedzoši uz šādu jautājumu.

«Levada-Centr» aptauja tika veikta no 22. līdz 25. augustam, un tajā piedalījās 1600 cilvēku 134 apdzīvotās vietās 46 Krievijas reģionos. Statistiskās kļūdas līmenis nepārsniedz 3,4%.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu