Merkele: Jūdaisms ir daļa no Vācijas identitātes (46)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jūdaisms ir neatņemama daļa no Vācijas identitātes, svētdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele, uzstājoties ar runu antisemītisma mītiņā Berlīnē pie Brandenburgas vārtiem.

«Ebreju dzīve ir mums piederīga. Tā ir daļa no mūsu identitātes,» sacīja Merkele, nosodot antisemītiskos incidentus valstī.

«Ebreju draugi, kaimiņi, kolēģi: jūtieties šeit kā mājās,» sacīja Merkele, norādot, ka Vācija nepiecietīs diskrimināciju pret ebreju kopienu.

Mītiņā Berlīnē svētdien sapulcējās aptuveni 4000 cilvēku, kuru vidū bija arī Merkele, Vācijas prezidents Joahims Gauks, kancleres vietnieks Zigmārs Gabriels un kristīgās baznīcas līderi.

Antisemītisma mītiņu organizācija Vācijas Ebreju centrālā padome. Mītiņš rīkots pie Brandenburgas vārtiem, un tas pieskaņots Berlīnē notiekošā Pasaules Ebreju kongresa (WJC) norises laikam.

Mītiņa mērķis ir nosodīt naidīgos izteikumus un uzbrukumus ebrejiem, kuru skaits strauji pieaudzis pēc nesenās Gazas joslas bombardēšanas.

Savā iknedēļas tīmekļa radio uzrunā Merkele pagājušajā nedēļā pauda satraukumu, ka ebreju organizāciju ēkām Vācijā nepieciešama policijas apsardze.

«Es personiski, tāpat kā visa mana valdība, darīšu visu, ko varu, lai panāktu, ka antisemītismam mūsu valstī nav nekādu iespēju,» sacīja Merkele.

Norādot, ka ebreju kopiena kopš Otrā pasaules kara Vācijā piedzīvojusi atdzimšanu, viņa uzsvēra, ka ir lepna un iepriecināta, jo tas bijis iespējams.

Pirms nacisti nāca pie varas, Vācijā mita vairāk nekā pusmiljons ebreju, taču līdz Otrā pasaules kara beigām viņu skaits bija sarucis līdz aptuveni 30 000. Tagad ebreju kopiena atkal pieaugusi, sasniedzot aptuveni 200 000.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu