Vācijā sākas pirmā prāva pret «Islāma valsts» kaujinieku (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijā pirmdien tiesas priekšā stājās Krešniks Beriša, kuru apsūdz par karošanu teroristu grupējumu «Islāma valsts» (IV) rindās Sīrijā.

Šī Vācijā ir pirmā ar IV saistītā prāva. Beriša ir 20 gadus vecs un dzimis Frankfurtē kādā Kosovas imigrantu ģimenē.

Ja Berišu atzīs par vainīgu, viņam draud desmit gadus ilgs cietumsods.

Jau ilgu laiku rietumvalstīs pastāv bažas, ka uz ārvalstīm izbraukušie ekstrēmisti var atgriezties un jau ar kara pieredzi turpināt savas radikālās darbības Eiropā.

Prokurori apgalvo, ka Beriša 2013.gada jūlijā kopā ar citiem islāmistiem caur Turciju ieradies Sīrijā ar plānu piedalīties kaujās un izveidot «kalifātu».

Drīz pēc viņa ierašanās Beriša apmācīts rīkoties ar šaujamieročiem un norīkots par mediķi un sargu.

Tiek uzskatīts, ka sešu mēnešu laikā, kurus viņš pavadīja Sīrijā, Beriša piedalījies vismaz trijās kaujās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma karavīriem.

Viņš atgriezās Vācijā 2013.gada decembrī un tika arestēts Frankfurtes lidostā. Atgriešanās iemesli pagaidām nav skaidri, un nav pierādījumu, ka viņš būtu plānojis Vācijā veikt teroraktu.

Tiek plānots, ka tiesa beigsies novembrī, un izmeklētāji cer šajā laikā iegūt vairāk informācijas par IV darbībām Eiropā.

Šī brīža dati liecina, ka apmēram 400 Vācijas pilsoņu ir devušies karot uz Sīriju un Irāku.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs piektdien paziņoja, ka Vācija aizliegusi jebkādu aktīvu IV atbalstu, tostarp jaunu kaujinieku piesaistīšanu un sociālo mediju propagandu.

Vācijas laikraksts «Der Spiegel» pirmdien vēsta, ka Vācijā ir uzsāktas 140 izmeklēšanas pret IV kaujiniekiem vai tās atbalstītājiem.

Tikmēr Francijā pirmdien sākās starptautiska konference, kuras mērķis ir izveidot globālu koalīciju pret IV.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu