Putina Krievija - TV kampaņa pret lielākajiem «valsts nodevējiem» (108)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Andrejs Lugovojs ir cilvēks, kuru Lielbritānijas varas iestādes uzskata par galveno aizdomās turēto bijušā Krievijas aģenta un Kremļa kritiķa Aleksandra Litviņenko noindēšanā Londonā. Lugovojs Krievijā tagad veido raidījumu sēriju ar zīmīgu nosaukumu «Nodevēji» - TV stāstus par tiem PSRS pilsoņiem, kas nodevuši savu tēvzemi, raksta BBC.

Lugovojs, kurš agrāk bijis VDK aģents, uzņēmējs un tagad darbojas kā deputāts, noliedz, ka raidījumu sērija plānota kā propaganda.

«Šī TV programma nebūs par politiku vai propagandu. Tā būs par pašu nodevības esenci. Raidījumi būs par astoņiem PSRS pilsoņiem ar labu audzināšanu, lielisku izglītību un labām karjerām, kuri nolēma strādāt kādas citas valsts labā un nodarījuši mūsu valstij milzu kaitējumu,» tā Lugovojs.

Treileris kā Bonda filmai

Raidījumu sērijas «Nodevēji» TV treileris veidots ne mazāk iespaidīgs kā jebkurai literārā varoņa, spiega Džeimsa Bonda filmai. Tajā redzams arī pats Lugovojs - ugunī dedzinot paciņas ar naudu, pētot slepenus kodus noputējušā grāmatā un šaudoties ar ieroci.

Raidījuma vadītājs pompozi nodēvēts par «dzīvo leģendu, pēc kura tīko britu izlūkdienesti».

Lugovojs intervijā BBC noliedz jebkādu dalību Kremļa kritiķa Litviņenko nonāvēšanā, taču nekavējas viņu saukt par «nodevēju». «Balstoties uz Litviņenko paša sievas teikto, viņš strādāja britu specdienestu labā,» saka Lugovjos.

Ar radioaktīvo poloniju noindētais Kremļa kritiķis Aleksandrs Ļitviņenko 2002. gada maijā

Lai gan raidījumu sērija ir par PSRS laika nodevējiem, tai noteikti ir «mūsdienu piesitiens». «Nodevība ir aktuāls jautājums, un ne tikai Krievijai. Arī Lielbritānijai un Amerikai. Arī jums bijuši nodevēji, kas patiesībā strādājuši PSRS un Krievijas labā.

Un kamēr vien mūsu valstu vidū būs konfrontācija, vienmēr būs nodevēji,» paziņo politiķis.
Prezidents Putins pēdējā laikā bieži publiski runā par

Līdzīgās domās, pēc visa spriežot, ir arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Aizvadītajā mēnesī viņš TV tiešraides laikā no jauniešu politiskās nometnes telpām brīdināja, ka «daži cilvēki Krievijā» esot «pilnībā gatavi nodot valsts nacionālās intereses». Viņš viņus salīdzināja ar boļševikiem, kuri ļaunprātīgi izmantojuši Krievijas vājumu I Pasaules kara laikā, lai mājās veiktu revolūciju.

Kampaņa Kremļa kanālos

Šo tēmu ātri pārtvēruši arī Krievijas valsts kontrolētie mediji, kuri brīdina par Krievijā augošo «piekto kolonnu». TV kanāls NTV nesen demonstrējis filmu divās daļās «Juntas draugi». Dokumentālajā filmā

asi kritizētie tie Krievijas politiķi, mākslinieki un sociālie aktīvisti, kuri pauduši atbalstu Ukrainas valdībai.

Filmā viņi attēloti kā nodevēji.

«Šīs ir tās pašas tendences, kas savulaik bija vērojamas arī Staļina Krievijā un Hitlera Vācijā.

Tas ir traģisks pavērsiens. Jo ja jūs sākat meklēt grēkāžus, jūs vairs nemeklējat īstas atbildes,

jūs nemeklējat īstu izeju no krīzes,» bažās dalās krievu vēsturniece Tamāra Eidelmane.

Vēsturniece Eidelmane ir viena no tām retajām, kas publiski kritizējusi Krievijas faktisko iebrukumu Ukrainā. Arī viņa zākāta NTV dokumentālajā filmā.

«Ir daudz vieglāk valdīt, kad tev ir ienaidnieki, un visi var apvienoties pret šiem ienaidniekiem.

Un tu vienmēr vari skaidrot, ka cenas aug un veikali kļūst tukšāki, jo šo ienaidnieku dēļ notiek tik daudzas briesmīgas lietas. Mēs to vēsturē esam redzējuši daudzas reizes,» viņa saka.

Eidelmane gan uzsver, ka Vladimira Putina Krievija nav tas pats, kas Staļina Krievija, kur tā dēvētie «tautas ienaidnieki» tik sūtīti uz gulaga nometnēm vai pa tiešo uz nošaušanu. Tomēr Krievijā patlaban vērojamā grēkāžu meklēšana ir skaidra iezīme no pagātnes.

Kremlis nodrošinās jau laikus

Krievijā pieaugot iekšējam spiedienam saistībā ar ārvalstu sankcijām un izolāciju no Rietumiem, varas iestādes arvien vairāk publiski sāk runāt par «nodevējiem, kažoka mainītājiem un iekšējiem ienaidniekiem», lai nodrošinātos pret to, ka tauta valsts problēmās sāk vainot Kremli, secina BBC.

Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu