Ukraina apstiprina ierobežotu pašpārvaldi austrumos; būs amnestija (48)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas parlaments otrdien apstiprinājis likumprojektu, kas paredz Luhanskas un Doņeckas reģioniem uz trim gadiem piešķirt ierobežotas pašpārvaldes tiesības. Parlaments apstiprinājis arī otru likumprojektu, kas paredz piešķirt amnestiju abās konflikta pusēs karojošajiem, izņemot personas, kas pastrādājušas nopietnus noziegumus.

Likumprojekts par ierobežotu pašpārvaldi arī atļaus austrumu reģioniem rīkot vietējo varasiestāžu vēlēšanas, bet nosaka, ka reģionu prokremliskajiem spēkiem ir jāatsakās no prasības par atdalīšanos no Ukrainas.

Priekšnoteikumi amnestijai

No kriminālatbildības paredzēts atbrīvot daļu separātistu bruņoto formējumu dalībnieku - vairākas kategorijas personu, kas pastrādājušas kriminālnoziegumus laika posmā no 22.februāra līdz likuma stāšanās spēkā dienai valsts austrumos Doņeckas un Luganskas apgabalos, kur tiek īstenota pretterorisma operācija.

Augstākās radas deputāti sociālās saziņas vietnēs informēja, ka par likumu slēgtā parlamenta sēdē otrdien balsoja 287 deputāti.

Likumprojektu par atsevišķu grupu pārstāvju, kas piedalījušies notikumos Doņeckas un Luganskas apgabalos, vajāšanas un sodīšanas atcelšanu ierosināja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Tas paredz no kriminālatbildības atbrīvot bruņotu formējumu dalībniekus vai personas, kas no 2014.gada 22.februāra, kad tika gāzts iepriekšējais valsts prezidents Viktors Janukovičs, līdz likuma spēkā stāšanās dienai Doņeckas un Luganskas apgabalos ir veikušas darbības, kuras satur Kriminālkodeksā paredzēto noziedzīgo darbību pazīmes. Tāpat šī likuma norma attiecas uz Doņeckas un Luganskas apgabalu pašpasludināto institūciju pārstāvjiem un personām, kas pretojušās pretterorisma operācijas veikšanai.

Nesaudzēs tos, kas vēl nesen turēja ķīlniekus

Tādas personas ir atbrīvotas no kriminālatbildības ar nosacījumu, ka mēneša laikā pirms likuma stāšanās spēkā nav sagrābušas vai turējušas ķīlniekus, ir brīvprātīgi atdevušas varas iestādēm vai vispār neglabā ieroci, munīciju, militāro tehniku, sprādzienbīstamus priekšmetus, nav ieņēmušas valsts un pašvaldības institūciju, uzņēmumu, nodibinājumu telpas Doņeckas un Luganskas apgabalos, kā arī ir iesniegušas atbilstošu pieteikumu pirmstiesas izmeklēšanas institūcijās, kas veic krimināllietas virzīšanu.

Ja tiek izpildīti visi likuma nosacījumi, krimināllieta pret konkrēto personu tiks slēgta.

Savukārt no administratīvās atbildības saskaņā ar parlamenta pieņemto likumu paredzēts atbrīvot personas, kuras likumā noteiktajā periodā Doņeckas un Luganskas apgabalos, kur notiek spēka operācija, veikušas darbības, kas satur Ukrainas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētu administratīvo pārkāpumu pazīmes.

Turpinās meklēt lidmašīnas notriecējus

Vienlaikus likuma normas neattiecas uz personām, kas tiek turēti aizdomās, ir apsūdzēti, tiek tiesāti vai ir notiesāti par smagiem noziegumiem, tostarp saistībā ar darbībām, kas noveda pie Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanas 17.jūlijā vai arī traucēja šīs traģēdijas izmeklēšanai.

Jautājumus par likuma normu piemērošanu izlems tiesa.

Likums stāsies spēkā dienu pēc oficiālās publicēšanas.

Šādu amnestiju paredz 5.septembrī panāktā vienošanās par pamieru.

Viens grupējums jau likumu noraidījis

Viens no Maskavas atbalstīto un apbruņoto Austrumukrainas kaujinieku grupējumu līderiem otrdien noraidījis Kijevas ieceri par ierobežotas pašpārvaldes tiesību piešķiršanu atsevišķiem Ukrainas austrumu reģioniem, sakot, ka Donbass vairs nav Ukrainas sastāvdaļa.

«Donbasā tiks ieviesta pilnīga pašpārvalde, šai teritorijai vairs nav nekāda sakara ar Ukrainu,»

sacīja teroristu grupējuma «Doņeckas tautas republika» vadības pārstāvis Andrejs Purgins.

«Ukraina var brīvi pieņemt tādus likumus, kādus vien tā vēlas. Bet mēs ar Ukrainu neplānojam nekādu federālismu,» viņš uzsvēra.

Ukrainas Augstākā rada un Eiropas Parlaments ratificē asociācijas līgumu

Ukrainas Augstākā rada un Eiropas Parlaments (EP) otrdien vienlaicīgi ratificējuši Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas līgumu.

Ukrainas un Eiropas Parlamenta starpā tika nodrošināts videotilts. Pateicoties šai tehnoloģijai, līgums tiks ratificēts sinhroni.

Eiropas Parlamentā asociācijas līgums tika ratificēts, 535 deputātiem nobalsojot par, 127 balsojot pret un 35 atturoties.

EP prezidents

Martins Šulcs, uzrunājot asambleju Strasbūrā, norādīja, ka «šis ir vēsturisks mirklis».

Arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko Kijevā uzsvēra šī līguma nozīmīgumu, norādot, ka tas ir «pirmais solis, svarīgs solis» ceļā uz iestāšanos ES.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu