ASV pārmet Krievijai Minskas vienošanos nepildīšanu (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija nepilda Minskā 5.septembrī noslēgto Austrumukrainas pamiera vienošanos, otrdien apliecināja ASV Valsts departamenta preses pārstāve Marī Hārfa.

«Ukraiņi dara to, ko apsolīja. Bet mēs neredzam analoģiskus soļus no Krievijas puses,» sacīja amatpersona, vēsta radio «Brīvība».

Likumu pieņemšana Kijevā par okupēto Donbasa rajonu īpašo statusu ietilpst Minskas līgumos, viņa norādīja.

«Mēs saprotam, ka jaunais likums ļaus izmantot krievu valodu kā valsts valodu, attīstīt projektus Doņeckā un Luhanskā un piešķirs reģioniem tiesības veidot savu miliciju. Runa arī ir par konflikta dalībnieku ierobežotu amnestiju. Tie visi ir soļi, lai pildītu Minskas vienošanos, kas, kā mēs ceram, ir izšķiroši, lai panāktu konflikta deeskalāciju un virzītos uz priekšu,» uzsvēra Hārfa.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

5.septembrī Minskā sarunās, kurās piedalījās Ukrainas, Krievijas, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), kā arī prokremlisko kaujinieku delegāti, tika parakstīta pamiera vienošanās, kas cita starpā paredz ugunspārtraukšanu un apmaiņu ar gūstekņiem.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu