Krievijas 15. bagātākajam cilvēkam nosaka mājas arestu (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas miljardierim un kompānijas «AFK Sistema» galvenajam īpašniekam Vladimiram Jevtušenkovam ir izvirzīta apsūdzība naudas atmazgāšanā un kā drošības līdzeklis ir noteikts mājas arests līdz 16.novembrim, otrdienas vakarā paziņoja Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

65 gadus vecais Jevtušenkovs saskaņā ar žurnāla «Forbes» datiem ir 15.bagātākais cilvēks Krievijā ar personīgo bagātību deviņu miljardu ASV dolāru (septiņu miljardu eiro) apmērā. Apsūdzība naudas atmazgāšanā un mājas arests ir oficiāli saistīti ar «AFK Sistema» veiktu naftas kompānijas «Bašņeftj» akciju iegādi.

Jevtušenkovs ir «AFK Sistema» lielākais akcionārs un direktoru padomes priekšsēdētājs. Viņš ir arī Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienības valdes biroja loceklis.

Šāda līmeņa uzņēmēja arests Krievijā noticis pirmoreiz kopš 2003.gada, kad tika atņemta brīvība naftas kompānijas JUKOS īpašniekam Mihailam Hodorkovskim.

Jevtušenko izvirzītā apsūdzība naudas atmazgāšanā ir saistīta ar jau agrāk ierosināto Baškortostānas naftas kompānijas «Bašņeftj» lietu.

«Krievijas Izmeklēšanas komitejas Galvenajā izmeklēšanas pārvaldē tiek izmeklēta krimināllieta par Baškortostānas Republikas kurināmā un enerģētikas kompleksa uzņēmumu akciju izlaupīšanu un to legalizāciju .. Izmeklētājiem ir pietiekams pamats pieņemt, ka noziedzīgā ceļā iegūtā īpašuma legalizācijas (atmazgāšanas) līdzdalībnieks ir Vladimirs Jevtušenkovs,» paskaidroja Markins.

Tiesa noteikusi mājas arestu Jevtušenkovam pēc izmeklētāju lūguma. Šis lēmums vēl nav stājies spēkā, jo viņam ir trīs dienas laika to pārsūdzēt.

Maskavas Basmannijas rajona tiesa agrāk arestēja «AFK Sistema» piederošās «Bašņeftj», «Ufaorgsintez» un «Baškirskaja elektrosetevaja kompaņija» akcijas, izmeklējot naudas līdzekļu izšķērdēšanas un atmazgāšanas lietu pret «Bašņeftj» bijušo vadītāju Uralu Rahimovu un uzņēmēju Levonu Airapetjanu.

26.augustā tika ierosināta jauna krimināllieta par Baškortostānas kurināmā un enerģētikas kompleksa («BašTEK») uzņēmumu akciju pārdošanu kompānijai «AFK Sistema».

Daži Krievijas uzņēmēji un politiskie komentētāji ir vilkuši paralēles starp šo lietu un politiski motivēto lietu pret Hodorkovski. Biznesa laikraksts «Vedomosti» šogad ziņoja, ka Krievijas naftas kompānija «Rosņeftj», kas nopirka JUKOS galvenos aktīvus, vēlas iegūt arī «Bašņeftj». Kompāniju «Rosņeftj», kas ir pakļauta Rietumvalstu sankcijām saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, kontrolē Krievijas prezidenta Putina sabiedrotais Igors Sečins.

«AFK Sistema», kurai pieder akcijas arī Krievijas lielākajā mobilo telefonu kompānijā MTS, tūrisma firmā «Inturist» un citos uzņēmumos, paziņoja, ka Jevtušenkovam izvirzītā apsūdzība ir «bez pamata».

Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju savienības vadītājs Aleksandrs Šohins vilka tiešas paralēles starp Jevtušenkova mājas arestu un vēršanos pret Hodorkovski. «Tas noteikti ir ļoti līdzīgs «JUKOS Nr.2«,» paziņoja Šohins ziņu aģentūrai «Interfax».

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu