NATO: Ukrainā atrodas četri Krievijas bataljoni (38)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Donbasā, Ukrainas austrumos, šobrīd atrodas Krievijas Bruņoto spēku četras bataljonu taktiskās grupas, preses brīfingā Vašingtonā otrdien paziņoja NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs.

«No krietni vairāk nekā desmit [Krievijas] bataljonu taktiskajām grupām, kas kulminācijas posmā atradās Ukrainas iekšienē, es uzskatu, ka šobrīd to skaits ir samazinājies līdz, iespējams, četru bataljonu taktisko grupu elementiem Ukrainas iekšienē,» sacīja Brīdlovs.

«Ukrainas iekšienē bruņotie spēki ir izvietoti, es uzskatu, divu mērķu labad. Viens mērķis ir nodrošināt atbalsta un piegāžu plūsmu separātistu spēkiem un Krievijas spēkiem Luhanskas un Doņeckas apvidos plaši atvērtu,» sacīja ģenerālis.

«Otrkārt, es uzskatu, ka Krievijas spēki ir dislocēti, lai izvērstu lielāku spiedienu pret Mariupoli» - Ukrainas Azovas jūras piekrastes lielāko pilsētu, pie kuras tika apturēts augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebrukušais Krievijas karaspēks.

«Šobrīd liela bruņoto spēku grupa apdraud Mariupoli.

Es uzskatu, ka ir divas iespējas, kā tā var tikt izmantota. Tā var palikt un tikt izmantota kā spēka elements, lai panāktu, ka miera sarunas noris tā, kā to vēlas Krievija. Vai arī tā var tikt izmantota, lai ieņemtu Mariupoli,» sacīja Brīdlovs.

Stratēģisku objektu sagrābšana

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

5.septembrī Minskā sarunās, kurās piedalījās Ukrainas, Krievijas, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), kā arī prokremlisko kaujinieku delegāti, tika parakstīta pamiera vienošanās, kas cita starpā paredz ugunspārtraukšanu un apmaiņu ar gūstekņiem.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Uz trīs gadiem reģioniem piešķirs ierobežotu pašpārvaldi

Ukrainas parlaments otrdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz Luhanskas un Doņeckas reģioniem uz trim gadiem piešķirt ierobežotas pašpārvaldes tiesības.

Likumprojekts par ierobežotu pašpārvaldi arī atļaus austrumu reģioniem rīkot vietējo varasiestāžu vēlēšanas, bet nosaka, ka reģionu prokremliskajiem spēkiem ir jāatsakās no prasības par atdalīšanos no Ukrainas.

Kijevai lojālais Doņeckas apgabala gubernators Serjijs Taruta otrdien kritizēja Ukrainas parlamenta nule kā pieņemto likumu par atsevišķu Donbasa rajonu «īpašo statusu».

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu