Skotijas neatkarības referendumā varētu piedalīties arī 4000 latviešu (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Skotijas neatkarības referendumā varētu piedalīties vismaz 4475 Skotijas iedzīvotāji, kuri par savu dzimšanas valsti norādījuši Latviju, liecina 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas rezultāti.

Kā skaidroja Latvijas vēstniecības Lielbritānijā un Apvienotajā Karalistē vadītāja vietnieks Mārtiņš Kreitus, piedalīties Skotijas neatkarības referendumā ir tiesības katram vismaz 16 gadus vecam patstāvīgam Skotijas iedzīvotājam, arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un britu sadraudzības valstu pilsoņiem, kuri pastāvīgi uzturas Skotijā.

«2011.gada tautas skaitīšanā 4475 Skotijas iedzīvotāji kā dzimšanas valsti bija norādījuši Latviju,» sacīja Kreitus, piebilstot, ka, lai piedalītos referendumā, vēlākais līdz 2.septembrim bija jāreģistrējas vēlētāju reģistrā.

Kā vēsta Skotijas iestādes, vēlētāju reģistrā iekļautas ziņas par 4 285 323 vēlētājiem. Datu par to, cik Latvijas valstspiederīgo būtu reģistrēti Skotijas vēlētāju reģistrā, vēstniecības rīcībā nav.

Kā ziņots, Skotijas neatkarības referendums notiks 18.septembrī, bet balsošana pa pastu ir jau sākusies.

Savukārt, kā liecina divu otrdien vakarā izplatīto aptauju rezultāti, Skotija ar nelielu balsu pārsvaru ceturtdien gaidāmajā referendumā noraidīs neatkarību.

Aptaujas, kuras veikuši pētījumu centri ICM un «Opinium» liecina, ka neatkarības pretinieku pārsvars pār tās piekritējiem ir četri procentpunkti.

Tiesa gan, rezultāti ir ļoti tuvi kļūdas robežai, un tas nozīmē, ka ceturtdienas referenduma iznākums joprojām nav skaidri paredzams.

45% vēlētāju balsos pret neatkarību, 41% - par, bet 14% vēl nav izlēmuši, liecina ICM ataujas rezultāti.

Savukārt «Opinium» aptaujas rezultāti liecina, ka pret Skotijas neatkarību balsos 49%, par - 45%, bet joprojām neizlēmušo vēlētāju skaits ir 6%.

ES solījusi neiesaistīties debatēs par Skotijas neatkarības referendumu.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu februārī sadusmoja skotu nacionālistus, brīdinot, ka neatkarīgai Skotijai būtu «sarežģīti, ja ne pat neiespējami» kļūt par ES dalībvalsti.

Savukārt EK oficiālā pārstāve Pia Hansena atteicās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, kas notiks, ja Skotijas vēlētāji referendumā nobalsos par neatkarību.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu