Izraēla brīdina ES no «slikta darījuma» ar Irānu (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas izlūkošanas ministrs Juvals Steinics trešdien aicinājis Eiropas Savienību (ES) nenoslēgt «sliktu darījumu» ar Irānu gaidāmajās sarunās par tās kodolprogrammu.

Steinics pauda viedokli, ka Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās Ketrina Eštone varētu steigties panākt vienošanos ar Irānu pirms sava amata termiņa beigām gada nogalē.

Ministrs arī pauda pārliecību, ka cīņai pret islāma ekstrēmistiem Irākā un Sīrijā nevajadzētu kaitēt centieniem nepieļaut atombumbas nonākšanu Teherānas rokās.

Irāna un pasaules lielvaras šonedēļ sāks nākamo kodolsarunu raundu, kas notiks ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmes laikā Ņujorkā.

«Mēs novērtējam Ketrinas Eštones centienus, bet irāņi var nodomāt, ka situācijā, kad kādam jāpabeidz savs darbs, šim kādam būs papildu motivācija mēģināt panākt vienošanos,» norādīja Steinics.

«Es ceru, ka šis nav tas gadījums. Es ceru, ka Ketrina Eštone varēs teikt: «Labi, es esmu mēģinājusi, bet, ja irāņi līdz šim nav izrādījuši elastību (..), iespējams, vienošanās nebūs.«,» viņš piebilda.

«Mēs esam dziļi nobažījušies (..), mēs jūtam, ka sarunas iet nepareizā virzienā,» paziņoja Steinics.

Irānas kodolprogramma ir problemātisks jautājums jau gadiem ilgi.

Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna to kategoriski noliedz.

Gan ASV, gan Izraēla pieļauj militāru vēršanos pret Irānu, lai diplomātisko centienu izgāšanās gadījumā novērstu atomieroču nonākšanu šīs valsts rokās.

Steinics aicināja pasaules lielvaras nenobīdīt malā Irānas jautājumu, koncentrējoties uz cīņu pret teroristu grupējumu «Islāma valsts» (IV) Irākā un Sīrijā.

Līdzīgu viedokli pagājušajā nedēļā izteica arī Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

«Izraēla atbalsta koalīciju pret IV, (..) bet ne uz cīņas pret Irānas kodolprojektu rēķina,» norādīja Steinics.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu