Irānas ārlietu ministrs: ASV ir apsēstas ar sankcijām (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV ir apsēstas ar sankcijām pret Irānu, trešdienas vakarā paziņoja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs dienu pirms jaunām sarunām par Irānas kodolprogrammu.

«Mēs esam apņēmušies atrisināt šo jautājumu,» Zarifs svētdien paziņoja kādai Vašingtonas domnīcai.

«Irāna ir parādījusi, ka mēs ievērosim katru vienošanos,» Zarifs sacīja Ārējo attiecību padomes rīkotā diskusijā. Tas notika dažas stundas pirms tam, kad Irānas delegācija Ņujorkā tiksies ar ASV delegāciju jaunās sarunās.

ASV Valsts departamenta augsta amatpersona apstiprināja, ka abas puses tiksies trešdienas vakarā un ceturtdien Ņujorkā, un šī tikšanās būs daļa no kodolsarunu kārtas starp Irānu un grupu P5+1, kurā ietilpst Vācija un ANO Drošības padomes piecas pastāvīgās dalībvalstis - ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija.

Sarunas notiks ANO Ģenerālās asamblejas ikgadējās sanāksmes laikā.

Zarifs uzsvēra, ka «Irānas tauta pilnīgi neuzticas ASV» un ir jāatrod mehānisms uzticēšanās radīšanai.

Rietumvalstis Irānu tur aizdomās par urāna bagātināšanu ar mērķi izgatavot kodolieročus. Irāna ir uzsvērusi, ka tā urāna bagātināšanu veic saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un dara to civiliem mērķiem, piemēram, enerģijas ražošanai un medicīnai.

Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai miermīlīgi civili mērķi.

Irāna vēlas, lai apmaiņā pret tās kodolprogrammas ierobežošanu tiktu atceltas ASV, ES un ANO noteiktās sankcijas pret Irānu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu