Azerbaidžānas spēki nošāvuši armēņu karavīru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Azerbaidžānas spēki netālu no Kalnu Karabahas robežas ceturtdien nošāvuši armēņu karavīru, paziņojusi Kalnu Karabahas Aizsardzības ministrija.

Armēņu karavīrs nogalināts, pildot savus dienesta pienākumus, informēja ministrija.

Pagājušajā mēnesī sadursmēs par Kalnu Karabahu Azerbaidžānas un Armēnijas spēki zaudēja vairāk nekā 20 karavīrus.

Tās bija asākās sadursmes kopš pamiera noslēgšanas 1994.gadā un raisīja bažas par karadarbības atsākšanos. Tomēr šomēnes situācija ir norimusi.

Azerbaidžānas un Kalnu Karabahas armēņu spēki regulāri apšauda otru pusi pāri anklāva robežai un apsūdz viens otru atriebības uzbrukumos.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir «de facto» neatkarīga armēņu republika. Tai ir ļoti cieša saistība ar Armēniju, bet oficiāli joprojām tiek uzskatīts, ka tā ir Azerbaidžānas sastāvā. Jau kopš Pirmā pasaules kara beigām šis armēņu apdzīvotais apgabals ir bijis par iemeslu strīdiem starp Armēniju un Azerbaidžānu.

Kalnu Karabaha savu neatkarību pirmo reizi pasludināja 1991.gadā. Tās atdalīšanās no Azerbaidžānas veicināja kara izraisīšanos starp Azerbaidžānu un Armēniju. Karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 000 cilvēku, un vairāk nekā miljons cilvēku abās valstīs bija spiesti pamest savas mājas.

Azerbaidžāna draudējusi zaudētās teritorijas atgūšanai pielietot spēku, ja sarunas nedos nekādus rezultātus. Savukārt Armēnija paudusi apņēmību uz jebkādām militārām akcijām reaģēt ar masīvu prettriecienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu