ASV: Asads pārkāpis vienošanos par ķīmiskajiem ieročiem, izmantojot hlorgāzi (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien apsūdzēja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, ka viņš ir pārkāpis globālo vienošanos ķīmisko ieroču jomā un šogad izmantojis hlorgāzi.

«Mēs uzskatām - ir pierādījumi tam, ka Asads ir izmantojis hlorgāzi. Kaut arī tās nav sarakstā, tā ir aizliegta atbilstoši Ķīmisko ieroču konvencijai,» Kerijs sacīja ASV likumdevējiem.

ASV ir «daži jautājumi par dažām citām lietām», par kurām notiek izmeklēšana, «tā kā viņš ir pārkāpis konvenciju», norādīja valsts sekretārs.

Vašingtona izskata variantus, kā saukt Asadu pie atbildības, pēc tam kad ķīmisko ieroču uzraudzības organizācija šomēnes apstiprināja, ka Sīrijā sistemātiski hlorgāze izmantota kā ierocis.

Tiesa gan, organizācija nenorādīja, kura no konflikta pusēm izmantojusi hlorgāzi.

Sīrijas konflikta karojošās puses - Asada valdība un nemiernieki - apsūdz viena otru ķīmisko ieroču izmantošanā.

Kad 2013.gada augustā ķīmisko ieroču uzbrukumā netālu Damaskas tika nogalināti vairāki simti cilvēku, Sīrija uzbrukumā vainoja nemierniekus, kas šādi mēģinājuši izprovocēt ASV iejaukšanos konfliktā. Nemiernieki šīs apsūdzības noliedza un uzbrukumā vainoja valdību.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu