Interneta aptauja: 54% nobalsojuši pret Skotijas neatkarību (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Referendumā par Skotijas neatkarību 54% balsstiesīgo nobalsojuši pret Skotijas atdalīšanos no Lielbritānijas. atsaucoties uz sabiedriskās domas pētniecības organizācijas «YouGov» veikto interneta aptauju, vēsta «The Guardian».

Saskaņā ar pēdējo aptauju, kuru veikusi sabiedriskās domas pētniecības organizācija «YouGov», par Skotijas neatkarību balsojuši 46% vēlētāju, kamēr par Apvienotās Karalistes vienotības saglabāšanu - 54%.

Tomēr šī nav nobalsojušo vēlētāju aptauja klasiskā nozīmē. Intervēti tika 1828 iepriekš aptaujātie cilvēki pēc tam, kad viņi bija nobalsojuši, kā arī 800 respondenti, kas bija priekšlaicīgi balsojuši pa pastu.

«YouGov» vadītājs Pīters Kelners sarunā ar televīzijas kanālu «Sky News» uzsvēra, ka aptaujas rezultāti esot korekti, un atzina, ka viņš tagad ir par 99% pārliecināts, ka referendumā uzvarējuši neatkarības pretinieki.

Viņš piebilda, ka pēdējā aptauja uzrādījusi «nelielu, taču stabilu» vēlētāju nosliekšanos no «Jā» balsojuma uz «Nē» balsojumu, kā arī nedaudz lielāku apņēmību doties balsot starp neatkarības pretiniekiem.

Kelners atzina, ka neatkarības pretinieki ir vairāk nobijušies no iespējamās neatkarības nekā neatkarības atbalstītāji no «satus quo» saglabāšanas.

Patlaban Apvienotajā Karalistē notiek aktīva balsu skaitīšana. Oficiālie referenduma rezultāti gaidāmi, sākoties piektdienas agrajām rīta stundām.

Kā ziņots, Skotijas neatkarības referendumā balsošana ir beigusies pusnaktī pēc Latvijas laika. Amatpersonas prognozē, ka pie balsošanas urnām varētu būt devušies līdz pat 80% balsstiesīgo. Dalībai referendumā bija reģistrējies rekordliels cilvēku skaits - 4 285 323 jeb 97% no visiem balsstiesīgajiem.

Vēlētājiem ar «Jā» vai «Nē» bija jāatbild uz vienu jautājumu - «Vai Skotijai ir jābūt neatkarīgai valstij?»

Balsošanā varēja piedalīties visas personas, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu un kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Skotijā.

Daudzas vietējās padomes ziņo, ka iecirkņos dzīvība valdījusi visu balsošanas laiku, bet pie daudzviet pat veidojušās rindas.

Kā ziņots, balsošana norisinājās 2608 vēlēšanu iecirkņos visas Skotijas teritorijā. Pēc iecirkņu slēgšanas balsu skaitīšana tiks uzsākta katrā no 32 Skotijas pašvaldību padomju teritorijām. Tostarp tiks uzsākta arī pa pastu nosūtīto biļetenu skaitīšana. Pa pastu jau priekšlaicīgi bija nobalsojuši 789 024 vēlētāji, kas ir līdz šim Skotijas vēsturē nepieredzēti liels skaits.

Pēc balsu saskaitīšanas katras vietējās balsu skaitīšanas komisijas vadītājs rezultātu paziņos galvenās balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdētājai Mērijai Pitkeitlijai Edinburgā.

Kad viņa saņemtos attiecīgās pašvaldību teritorijas rezultātus būs apstiprinājusi, tos drīkstēs paziņot publiski.

Kad būs saņemti rezultāti no visām 32 pašvaldību padomju teritorijām, Pitkeitlija Edinburgas Karaliskajā Hailendas izstāžu centrā pasludinās galīgo referenduma iznākumu.

Pati Pitkeitlija izteikusies, ka rezultāti tiks pasludināti piektdien «ap brokastu laiku».

Visticamāk, tas notiks starp plkst.6.30 un 7.30 (starp plkst.8.30 un 9.30 pēc Latvijas laika). Šajās stundās attiecīgi tika pasludināti 2010.gada Lielbritānijas parlamenta rezultāti Skotijā un 2011.gada Skotijas parlamenta - Holirūda - vēlēšanu rezultāti.

Taču atsevišķo teritoriju rezultāti, kas tiks publiskoti nakts gaitā, var jau iepriekš liecināt par referenduma iznākumu, kas tiks izšķirts ar absolūto balsu vairākumu. Tāpēc izšķiroša var izrādīties pat viena balss.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu