Irāņu jauniešiem par Farela «Happy» dziedāšanu - 91 cirtiens ar pletni (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Sešiem jauniešiem no Irānas, kuri «Youtube» ievietoja klipu, kurā redzami dziedam un dejojam Farela Viljamsa dzīvespriecīgās dziesmiņas «Happy» pavadībā, varas iestādes piespriedušas 91 pletnes cirtienu, vēsta «Vice News».

Jaunieši tika arestēti jau maijā, un tagad viņiem piespriests ne vien bargais miesassods, bet arī nosacīts cietumsods. Arests tika veikts, pamatojoties uz «vulgāru uzvedību», un grupai lika publiski atvainoties Irānas valsts televīzijā.

Cilvēktiesību grupa «International Campaign for Human Rights in Iran» vēsta, ka jaunieši atzīti par vainīgiem par «piedalīšanos vulgāra klipa uzņemšanā» un «neleģitīmās attiecībās starp iesaistītajiem».

Pieciem jauniešiem piespriests nosacīts sešu mēnešu cietumsods, savukārt jaunietim - klipa režisoram tiesa piespriedusi viena gada cietumsodu nosacīti.

Katrs no sešiem jauniešiem saņems 91 pletnes cirtienu.

Klipa uzņemšanā iesaistītajiem noteikts trīs gadu pārbaudes laiks, - ja tajā pārkāpumi netiks izdarīt, cietumā nebūs jādodas.

Video, kurā mūziķa Farela Viljamsa hita «Happy» pavadībā redzami trīs jauni vīrieši un trīs jaunietes , kuras dejo bez Irānā obligātajām galvassegām, internetā tika ievietots aprīlī. Īsā laikā tas tika skatīts desmitiem tūkstošus reižu pirms ievietotāji to izņēma. Pa šo laiku gan vairāki «Youtube» lietotāji ievietojuši klipa kopijas, kuras turpina internetā cirkulēt.

Varas iestāžu vēršanās pret jauniešiem izraisīja starptautiskus protestus un «Twitter» vietnē aizsāka akciju #freehappyiranians (atbrīvojiet priecīgos irāņus).

Akcijā iesaistījās arī dziesmas autors Farels Viljams, kurš savā «Facebook» lapā rakstīja: «Ir vairāk nekā skumji, ka šie bērni arestēti par mēģinājumu dalīties ar prieku.»

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu