Katalonija sola turpināt centienus rīkot referendumu par neatkarību (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katalonijas prezidents Artūrs Mass piektdien paziņoja, ka Skotijā notikušais referendums stiprinājis viņa vēlmi rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību, neskatoties uz skotu «nē» neatkarībai un Madrides pretestību viņa plāniem.

«Process Katalonijā turpinās un virzās uz priekšu,» preses konferencē Barselonā paziņoja Mass. «Katalonijas process ir pastiprinājies, jo mēs redzējām, kā ES valsts var vienoties, lai atļautu balsošanu.»

Ceturtdien notikušajā Skotijas neatkarības referendumā 55,30% vēlētāju nobalsoja par palikšanu Lielbritānijas sastāvā. Par Skotijas neatkarību balsoja 1 617 989 vēlētāji jeb 44,70%.

LETA jau ziņoja, ka Skotijas referendums deva jaunu impulsu arī kataloņu nacionālistiem, kas iecerējuši rīkot savu nobalsošanu 9.novembrī, taču tam joprojām nepiekrīt Madrides centrālā valdība.

Pagājušajā nedēļā Katalonijas neatkarības atbalstītāji sapulcējās divās lielākajās Barselonas ielās, veidojot milzīgu burtu «V», kas simbolizē vārdu «balsojums» (kataloņu valodā «vot»).

Spānija apgalvo, ka iecerētais kataloņu referendums ir antikonstitucionāls, jo, kā uzskata Madride, šādi jautājumi saskaņā ar konstitūciju lemjami visas valsts nobalsošanā, nevis reģionālā mērogā, un premjerministra Marjano Rahoja vadītā konservatīvā partija solījusi nepieļaut kataloņu nacionālistu ieceres īstenošanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu