ASV nepiešķirs Ukrainai «nozīmīga ārpus NATO esoša sabiedrotā» statusu (23)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka ASV prezidents Baraks Obama ir atteicis lūgumam piešķirt Ukrainai «nozīmīga ārpus NATO esoša sabiedrotā» statusu. «Prezidenta Obamas atbilde bija «nē«,» teica Porošenko intervijā telekanālam CNN.

Ukrainas prezidents norādīja, ka Obama esot skaidrojis savu atbildi ar to, ka Ukraina jau sadarbojas ar ASV īpašā līmenī.

"Sadarbības līmenis drošības un aizsardzības jautājumos ir daudz augstāks nekā paredz īpašais ārpus NATO esošā sabiedrotā statuss, kā, piemēram, Argentīnai piešķirtais. Un mēs jau strādājam īpašā statusā kā ASV stratēģiskais partneris drošības un aizsardzības jautājumos, un es uzskatu, ka tas ir daudz efektīvāk.

Kā uzsvēra Porošenko, tad Ukraina no ASV ir saņēmusi "daudz vairāk nekā ir lūgusi", un tādēļ viņš ir apmierināts ar šādu sadarbību.

Petro Porošenko ceturtdien. uzstājoties ASV Kongresā, lūdza Ukrainai piešķirt īpašo "nozīmīga ārpus NATO esoša sabiedrotā" statusu. "Es aicinu ASV piešķirt Ukrainai īpašo statusu, kas atspoguļotu savstarpējās sadarbības līmeni ar ārpus NATO esošo valsti," viņš teica. Porošenko uzsvēra, ka Ukrainas karavīriem "ir nepieciešams lielāks visas pasaules politiskais atbalsts, viņiem ir nepieciešams vairāk gan letālā, gan neletāla bruņojuma".

"Nozīmīgā ārpus NATO esošā sabiedrotā" statuss tika ieviests 1989.gadā. Šis statuss ir Afganistānai, Argentīnai, Austrālijai, Bahreinai, Dienvidkorejai, Ēģiptei, Filipīnām,. Izraēlai, Japānai, Jordānijai, Kuveitai, Marokai, Pakistānai un Taizemei. Šāds statuss atvieglina ASV palīdzības sniegšanu un atbrīvo no ierobežojumiem bruņojuma piegādē.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu