Skotijā Glāzgovā pēc neatkarības referenduma sākušies nemieri (76)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twittwe.com/@journodave

Pēc vakar notikušā Skotijas neatkarības referenduma, kurā 55,30% nobalsojuši par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā ir sākušies plaši un nopietni nemieri. Kā TVNET ziņo aculiecinieki, tad ielās pulcējas tūkstošiem pretēji domājoši ļaudis, izkliedzot dažādus saukļus un pilsētā valda bīstama atmosfēra. Sociālajos tīklos palaistajā video arī redzams, kā kādai meitenei jauns puisis brutāli atņem Skotijas karogu.

Kā ziņo Glāzgovā radio «Clyde1», uz galvenās ielas notiek nekārtības - internetā tiek izplatīti aicinājumi nepiedalīties nemieros, kas varētu briest pilsētas centrā. Ir piektdienas vakars, kas arī var būt papildu iemesls nemieru apmēru kāpinājumam.

Kā liecina novērojumi, nekārtību cēlēji ir tieši «uzvarētāju» atbalstītāji jeb tie, kas balsoja «par» Skotijas palikšanu Lielbritānijas sastāvā - masveidā cilvēki izgājuši ielās ar Lielbritānijas karogiem un dažādiem britu atribūtiem.



Kā ziņo vietējie iedzīvotāji, policija ielās ir lielā skaitā un cenšas uzmanīt kārtību, slēgtas atsevišķas metro stacijas, taču informācija ir pagaidām skopa. Uz ilgāku laiku bija pārtraukušas arī tā sauktās pilsētas «live» kameras.

Ka kaut kas līdzīgs notiktu arī citviet Skotijā, pagaidām ziņu nav. Skoti pārmet par valsts nodokļu maksātāju naudu uzturētajai televīzijai BBC, ka tā ļoti atklāti atbalstīja «pret» kampaņu, un arī šovakar līdz šim ziņu par to, kas notiek Glāzgovā, nav bijis.

55,30% nobalsojuši par palikšanu Lielbritānijas sastāvā

Ceturtdien notikušajā Skotijas neatkarības referendumā 55,30% vēlētāju nobalsojuši par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, piektdien paziņojusi galvenās balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdētāja Mērija Pitkeitlija.

Par palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsojuši 2 001 926 vēlētāji, liecina rezultāti pēc balsu skaitīšanas visos 32 apgabalos.

Par Skotijas neatkarību nobalsojuši 1 617 989 vēlētāji jeb 44,70%

Referendumā piedalījās 84,59% vēlētāju, kuriem ar «Jā» vai «Nē» bija jāatbild uz vienu jautājumu - «Vai Skotijai ir jābūt neatkarīgai valstij?».

Balsošana norisinājās 2608 vēlēšanu iecirkņos visas Skotijas teritorijā un tajā varēja piedalīties visas personas, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu un kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Skotijā.

No 32 balsu skaitīšanas apgabaliem neatkarības pretinieki guva uzvaru 28 apgabalos, bet atbalstītāji četros - Dandī, Glāzgovā, Vestdanbārtonšīrā un Nortlenarkšīrā.

Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā, kas elektorāta ziņā ir lielākais no vēlēšanu apgabaliem, par neatkarību nobalsoja 53,49% vēlētāju, bet pret balsoja 46,52%.

Video. Nekārtības Glāzgovas ielās

Savukārt Skotijas galvaspilsētā Edinburgā uzvaru guva neatkarības pretinieki. Elektorāta skaita ziņā otrajā lielākajā apgabalā par palikšanu Lielbritānijas sastāvā referendumā nobalsoja 61,10% vēlētāju. Par neatkarību balsoja 38,90%.

Brīdī, kad kļuva skaidrs, ka referendumā uzvarējuši «Nē» nometnes pārstāvji, gan skotu Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds, gan britu politiķi, kuri piedalījās balsošanas rezultātu vērošanā raidorganizācijas BBC Pirmajā Skotijas kanālā, norādīja, ka neatkarīgi no tā, kā skoti ir balsojuši - par vai pret neatkarību -, viņi ir balsojuši par pārmaiņām.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu