Grībauskaite aicina NATO strauji pieņemt lēmumus mainīgajā drošības situācijā (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite sestdien NATO dalībvalstu bruņoto spēku komandieru sanāksmē Viļņā aicināja aliansi pieņemt straujus lēmumus mainīgajā drošības situācijā.

«Mūsu laiks ir ierobežots. Drošības vide jau pirms pusgada ir būtiski mainījusies,» sacīja Grībauskaite.

Viļņā notiek NATO Militārās komitejas sanāksme, kurā plānots runāt par papildu drošības pasākumu ieviešanu Austrumeiropā saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Uzrunājot NATO dalībvalstu armiju komandierus, Lietuvas prezidente uzsvēra, ka NATO arī turpmāk ir jābūt transatlantiskās drošības garantam. Viņa arī aicināja strauji īstenot nesen NATO samitā Velsā pieņemtos lēmumus.

«Velsā mēs nolēmām izveidot ļoti augstas gatavības kopīgo izdevumu vienību un štābu, un kontroles elementos. Šie ir nozīmīgi lēmumu, un tiem ir nepieciešama resursu, spēju un labākas plānošanas attīstība,» norādīja Grībauskaite, piebilstot, ka Viļņā sanākušie komandieri «ir vislabākie, lai pārvērstu lēmumus plānos un plānus rīcībā».

Tikšanās laikā liela uzmanība tiks pievērsta arī misijai Afganistānā, kuru paredzēts šogad pabeigt. Tāpat tiks runāts par Austrumeiropas aizsardzību un attiecībām ar Krieviju.

Sanāksmes priekšsēdētājs Dānijas ģenerālis Knuds Bartelss norādīja, ka sanāksme Viļņā notiek laikā, kad nestabilitāte pasaulē pieaug, tādēļ sarunas «būs tālu no ierastā ritma».

NATO augstāko militāro institūciju - Militāro komiteju - veido NATO dalībvalstu bruņoto spēku komandieri. Viļņā komitejas sanāksme notiek otro reizi. Pirmā bija pirms desmit gadiem drīz pēc Lietuvas iestājas NATO.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu