Dombrovski iztaujās kā vienu no pēdējiem ES komisāra amata kandidātiem (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amatam eiro un sociālā dialoga jautājumos izvirzītais Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis tiks iztaujāts kā viens no pēdējiem Eiropas Savienības (ES) komisāra amata kandidātiem, liecina informācija Eiropas Parlamenta (EP) mājaslapā. Arī TVNET ziņos no Briseles par Eiropas komisāru amatu kandidātu noklausīšanās gaitu.

Pašreizējais uzklausīšanas plāns nosaka, ka Dombrovska uzklausīšana notiks 6.oktobrī no plkst.14.30 līdz plkst.17.30.

6.oktobrī paredzēta arī bijušā Igaunijas premjerministra Andrusa Ansipa iztaujāšana. Viņš izvirzīts EK viceprezidenta amatam digitālā kopējā tirgus jautājumos.

Pirms uzklausīšanas komisāra amata kandidātiem rakstveidā jāatbild uz pieciem EP deputātu jautājumiem. Divi jautājumi ir kopīgi visiem kandidātiem, savukārt trīs jautājumi saistīti ar katra kandidāta portfeli. EP arī saņem kandidātu finansiālo interešu deklarāciju, teikts EP mājaslapā.

Trīs stundas ilgo uzklausīšanu par kandidāta portfeli vada atbildīgā EP komiteja. Katrs kandidāts uzstājas ar 15 minūtes garu runu un pēc tam atbild uz jautājumiem, viņam tiek dota iespēja uzstāties ar īsu noslēguma runu.

Atbildīgajai EP komitejai kandidāts jānovērtē 24 stundu laikā pēc uzklausīšanas, tā var prasīt rakstveidā iesniegt papildu informāciju. Katra kandidāta novērtējuma ziņojums tiek nosūtīts EP komiteju priekšsēdētāju konferencei un EP priekšsēdētāju konferencei, kas sagatavo rezolūcijas projektu, par kuru balso plenārsesijā.

Neveiksmīgas noklausīšanās gadījumā izvirzītajam kandidātam nomaina portfeli vai arī izraugās jaunu kandidātu.

Jau ziņots, ka Dombrovskis aģentūrai BNS atzina, ka noklausīšanās ir nopietns pārbaudījums. Viņš vērsa uzmanību uz to, ka noklausīšanās EP nozīmē detalizētu iepazīšanos ar konkrētās atbildības jomā esošajiem jautājumiem, parādot gatavību par tiem runāt un atbildēt uz EP deputātu jautājumiem.

Dombrovskis teica, ka noklausīšanās laikā uz jautājumiem plāno atbildēt galvenokārt latviešu un angļu valodā, iespējams, arī vācu.

EK viceprezidenta amata kandidāts norādīja, ka pārbaudījumam arī nopietni gatavosies, tomēr paralēli risinās jautājumus, kas saistīti ar eirokomisāra biroja izveidi un praktiskajiem darbiem, jo jaunajam EK sastāvam būs jāpārņem lēmumi, kas pieņemti iepriekšējā EK, kā arī vienlaicīgi jāizstrādā priekšlikumi jaunajai EK programmai.

6.oktobrī paredzēta arī bijušā Igaunijas premjerministra Andrusa Ansipa iztaujāšana. Viņš izvirzīts EK viceprezidenta amatam digitālā kopējā tirgus jautājumos.

EK prezidents Žans Klods Junkers 10.septembrī paziņoja EK jauno sastāvu, kurā Dombrovskim iedalīts viens no septiņiem EK viceprezidenta posteņiem eiro un sociālā dialoga jautājumos amats.

2004.gadā noklausīšanās laikā neveiksmi cieta bijusī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, kura kandidēja uz nodokļu un muitas politikas eirokomisāra amatu. Toreizējais EK priekšsēdētājs Žozē Manuels Barozu Ūdres vietā lūdza virzīt citu kandidātu, un eirokomisāra amatā tika apstiprināts Andris Piebalgs. Viņš eirokomisāra amatā pavadīja divus termiņus - no 2004. līdz 2010.gadam Piebalgs bija atbildīgs par enerģētikas jautājumiem, savukārt no 2010. līdz 2014.gadam viņš ir Eiropas Savienības attīstības komisārs.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu