ANO: Bēgot no «Islāma valsts», Turcijā ieradušies 70 000 kurdu (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bēgot no džihādistu grupējuma «Islāma valsts», kopš piektdienas Turcijā no Sīrijas ieradušies vismaz 70 000 kurdu, svētdien pavēstīja ANO bēgļu aģentūra.

Organizācija «pastiprina savas reaģēšanas operācijas, lai palīdzētu Turcijai sniegt atbalstu 70 000 sīriešu, kas pēdējo 24 stundu laikā ieradušies Turcijā», teikts aģentūras paziņojumā.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja «kalifātu». Grupējums apņēmies panākt, lai «kalifātā» dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Basāru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret «Al Nusra», kas saistīts ar «Al Qaeda».

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši «Islāma valsts» panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

«Islāma valsts» vēl nesen darbojās kā «Al Qaeda» atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru «Al Qaeda» sabiedroto - grupējumu «Al Nusra» -, teroristu tīkla vadība no «Islāma valsts» norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina «Al Nusra».

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu patroniem.

Asads arī brīdinājis Rietumus, ka tiem nāksies samaksāt par atbalstu, ko tie snieguši Sīrijas nemierniekiem, arī ar «Al Qaeda» saistītajiem grupējumiem.

«Rietumi ir smagi samaksājuši par «Al Qaeda» finansēšanu tā agrīnajā stadijā Afganistānā. Šodien viņi dara to pašu Sīrijā, Lībijā un citās vietās un samaksās [par to] smagu cenu Eiropas un Savienoto Valstu sirdī,» pērn intervijā brīdināja Asads.

«Islāma valsts» kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina šomēnes publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu