Afganistānas prezidenta amata kandidāti paraksta vienošanos par varas dalīšanu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Abi konkurējošie kandidāti uz Afganistānas prezidenta amatu svētdien parakstījuši vienošanos par varas dalīšanu, ar to izbeidzot ieilgušo konfrontāciju saistībā ar apstrīdētajiem vēlēšanu rezultātiem.

Ašfars Gani, kurš atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem uzvarējis jūnijā notikušajās vēlēšanās, kļūs par prezidentu, bet viņa konkurenta Abdullas Abdullas nominēts cilvēks kļūs par «vecāko izpildamatpersonu». Tas būs jauns amats, kas būs līdzīgs premjerministra amatam.

Kā Gani, tā Abdulla iepriekš pieteikuši pretenzijas uz uzvaru vēlēšanās. ANO ieguldījusi lielas pūles, lai panāktu «nacionālās vienotības valdības» izveidošanu un nepieļautu atgriešanos pie 90.gadu pilsoņkara etniskās sašķeltības.

Abi kandidāti parakstīja vienošanos ceremonijā prezidenta pilī un tad draudzīgi apkampās. Tad ar uzrunu uzstājās pašreizējais valsts galva Hamids Karzai.

Abdullu atbalsta tadžiki un citas valsts ziemeļdaļas tautas, bet Gani – valsts dienvidos un austrumos mītošie puštuni.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu