Par jaunievēlēto Afganistānas prezidentu pasludina Ašrafu Ghani; rezultātus neatklāj (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Afganistānas vēlēšanu komisija svētdien par jūnijā notikušās valsts prezidenta velēšanu otrās kārtas uzvarētāju pasludināja bijušo finanšu ministru Ašrafu Ghani, taču atzina, ka balsošanas procesā bijuši daudzi pārkāpumi un neatklāja, kādi ir galīgie otrās kārtas rezultāti.

Neatkarīgās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Ahmads Jusufs Nuristani žurnālistiem Kabulā teica, ka balsošanas procesā bijuši ļoti daudzi pārkāpumi, un ANO veiktajā pārbaudē visus nemaz nebija iespējams atklāt.

Taču Nuristani norādīja, ka komisijai ir pienākums pasludināt vēlēšanu uzvarētāju, balstoties uz galīgajiem rezultātiem, tāpēc par vēlēšanu uzvarētāju tiek pasludināts Ghani.

Afganistānas Neatkarīgā vēlēšanu komisija pasludina Dr.Ašrafu Ghani Ahmadu par Afganistānas prezidentu," sacīja Nuristani. Viņš neatklāja, kādi ir galīgie rezultāti un neatbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Viens no Ghani atbalstītājiem bijušais Vardakas provinces gubernators Mohammads Halims Fidals svētdien paziņoja, ka neatklāt vēlēšanu rezultātus vēlēšanu komisijai ieteicis ANO misijas Afganistānā vadītājs Jāns Kubišs.

Abi otrās kārtas kandidāti Ašrafs Ghani un Abdullo Abdullo iepriekš svētdien parakstīja vienošanos par varas dalīšanu.

Tā paredz, ka bijušais finanšu ministrs Ghani, kurš atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem uzvarēja jūnijā notikušajā otrajā kārtā, ieņems prezidenta amatu, savukārt bijušais ārlietu ministrs Abdullo, kurš šos rezultātus līdz šim atteicās atzīt, izvirzīs kandidātu jaunveidojamajam valdības vadītāja amatam.

Vienošanās parakstīšanās ceremonijā prezidenta pilī galvaspilsētā Kabulā bija klāt arī pašreizējais prezidents Hamids Karzajs, kuram konstitūcija liedza kandidēt uz vēl vienu amata termiņu. Karzajs ir bijis Afganistānas prezidents kopš 2001.gada.

Pirmajā kārtā, kas notika 5.aprīlī un kurā bija 11 kandidāti, Abdullo bija saņēmis 45% balsu, bet Ghani – 31,8% balsu. Pēc 14.jūnijā notikušās otrās kārtas provizoriskajiem rezultātiem, Ghani tajā ieguvis 56,4% balsu, bet Abdullo - 43,5% balsu.

Tā kā Abdullo paziņoja, ka ir notikusi krāpšana un neatzina otrās kārtas rezultātus, 13.jūlijā abi kandidāti vienojās par visu vēlēšanu otrajā kārtā nodoto biļetenu auditu.

Nesaskaņas par vēlēšanu rezultātiem ir izraisījušas politisko krīzi Afganistānā, kuru līdz gada beigām plāno pamest starptautisko spēku karavīri, lai atbildību par drošību nodotu vietējo spēku rokās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu