Jemenā parakstīta miera vienošanās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jemenā svētdienas vakarā tika parakstīta miera vienošanās pēc tam, kad šiītu nemiernieki ieņēma valdības ēku un premjerministrs Mohameds Basindava atkāpās no amata.

«Nacionāla miera un partnerības vienošanās, kas bāzēta uz nacionālā dialoga konferences rezultātiem, šovakar tika parakstīta prezidenta pilī» galvaspilsētā Sanā, vēstīja valsts ziņu aģentūra «Saba».

Parakstīšanas ceremonijā bija klāt Jemenas prezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi, ANO sūtnis Džamals Benomars un Jemenas politisko spēku, tostarp šiītu nemiernieku hutiešu, pārstāvji. Ceremoniju demonstrēja valsts televīzija.

«Mēs esam panākuši galīgu vienošanos, ar kuru varam pārvarēt šo krīzi,» paziņoja Hadi.

Benomars sacīja, ka

vienošanās paredz jaunas valdības izveidošanu viena mēneša laikā.

Saskaņā ar šo vienošanos Hadi trīs dienu laikā iecels padomniekus no šiītu nemiernieku un Dienvidjemenas separātistu vidus.

Benomara nolasītā vienošanās arī paredz, ka Hadi trīs dienu laikā iecels jaunu premjerministru, kurš būs «neitrāls un nepiederēs nevienai partijai».

Šiītu nemiernieku vārdā vienošanos parakstīja divi nemiernieku līdera Abdelmalika al Huti pārstāvji.

Pirms tam šiītu nemiernieki svētdien Sanā ieņēma valdības ēku, valsts radio, parlamentu, Aizsardzības ministrijas ēkas, centrālo banku un civilās aviācijas pārvaldi pēc drošības spēku padošanās.

Vienošanās paredz, ka nemierniekiem jāatstāj viņu ieņemtās ēkas, jānojauc protestu nometnes, kuras viņi pirms vairāk nekā mēneša izveidoja Sanā un tās apkaimē, un «nekavējoties jāizbeidz vardarbības akti».

«Saba» ziņoja, ka pēc vienošanās parakstīšanas hutieši sāka atstāt ieņemtās ēkas, kuru nodošanu pārrauga aizsardzības ministrs ģenerālis Mohammeds Nasers Ahmeds.

Basindava sava atlūguma tekstā apsūdzēja Hadi autoritārismā.

Šiītu nemiernieku sadursmes ar sunnītu kaujiniekiem un valdības karaspēku Sanā ilga vairākas dienas.

Hutieši, kuru nosaukums ir cēlies no viņu bijušā līdera Huseina Badredina al Huti vārda, vēlas panākt lielāku politisko ietekmi un bija pieprasījuši valdības atkāpšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu