Jaunzēlandē pēc vēlēšanām turpina lemt par karoga maiņu (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandes konservatīvais premjerministrs Džons Kī, kurš sestdien guva vēsturisku uzvaru parlamenta vēlēšanās, pirmdien paziņoja, ka vēl arvien plāno rīkot referendumu par valsts karoga maiņu.

Kī martā bija solījis rīkot šo referendumu, ja viņš pēc parlamenta vēlēšanām septembrī paliktu premjera amatā uz trešo termiņu. Viņš atteicās no no iespējas rīkot referendumu vienlaikus ar šīm vēlēšanām, jo nevēlējās, lai parlamenta vēlēšanās dominētu valsts karoga jautājums.

Premjers atbalsta viedokli, ka ir jāmaina tagadējais Jaunzēlandes karogs, kurš oficiāli pieņemts 1902.gadā, bet pirmoreiz lietots jau 1869.gadā. Tajā uz zila fona augšējā kreisajā stūrī ir Lielbritānijas karogs - tā sauktais «Union Jack», bet labajā pusē ir četras sarkanas zvaigznes, kas ir Dienvidu krusta zvaigznāja attēls.

Kī pirmdien paziņoja, ka vēlas nākamgad rīkot referendumu par karoga maiņu. Viņš sacīja, ka ļoti atbalsta karoga maiņu, kurai par labu ir daudz spēcīgu argumentu.

Kī iepriekš ir sacījis, ka

viņš personīgi atbalsta karoga variantu, kurā uz melna fona attēlota sudrabaina paparde.

Šādu nacionālo emblēmu jau ir izmantojušas Jaunzēlandes sporta komandas.

Saites ar monarhiju saraut negrib

Lai gan Kī ir par karoga maiņu, viņš ir paziņojis, ka nevēlas saraut valsts attiecības ar britu monarhiju.

Jaunzēlande ir viena no domīnijām - bijušajām britu kolonijām, kurās valsts galva vēl arvien ir Lielbritānijas monarhs. Pašreizējā Lielbritānijas un domīniju valsts galva ir karaliene Elizabete II.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu