Pamesti nomiršanai: Libērijas šausmas - slimnīcas pārpildītas, valstī haoss (32)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Libērija ir viena no valstīm, kuru smagi skārusi Ebolas epidēmija. Realitāte ir skarba: daudzi no tiem Ebolas ārstniecības centriem, kas valstī ir, tagad ir pārpildīti, un daudzi slimnieki vai tie, kuriem ir aizdomas par inficēšanos, paliek uz ielas.

«Vice News» Libērijā tikās ar Polu Goi, kurš uzņemšanu pie slimnīcas gaida uz ielas. Viņš stāsta, ka viņa brāļa sievai ir Ebolas saslimšanas pazīmes. Viņš jau dienām centies sagaidīt ātro palīdzību, taču nesekmīgi, tāpēc uz slimnīcu devies pašu spēkiem. Automašīnā ir arī citi ģimenes locekļi, kuri, domājams, inficējušies ar bīstamo slimību.

«Esmu ļoti uztraukts. Palīdzības dienestiem zvanu jau kopš svētdienas, lai atbrauc un viņus paņem. Neviens neieradās,» viņš stāsta. Tomēr glābiņa nebija arī slimnīcā - tā ir pārpildīta un brīvu gultasvietu nav.

Pacienti cenšas bēgt no slimnīcām

Skats, kas paveras slimnīcas iekšienē, nav iepriecinošs - netālu no ieejas gaitenī uz grīdas guļa jauna sieviete. Nobijusies no ārstēšanas viņa mēģinājusi no slimnīcas bēgt, jo vēlas satikt savu ģimeni, taču ir pārāk vāja un tālu nav tikusi.

Netālu no viņas pulcējas pacientu pūlis, taču viņi ir pārāk nobijušies, lai tuvotos.

Kāds mediķis žurnālistiem paskaidro, ka daudzi slimnīcas pacienti ir saniknoti par to, ka nav ļauts tikties ar ģimeni. Pacienti skaļi zākā Libērijas prezidenti Elenu Džonsoni Sērlīfu, apsūdzot valdību par nespēju epidēmiju ierobežot.

Foto: AFP/LETA
Slimnīcas izeju uzrauga sargi, kuri bēgošus pacientus atgriež palātās.

Smagi skartā Libērija

Ar Ebolas vīrusu Rietumāfrikā patlaban inficējušies jau vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku, lielākoties no Gvinejas, Sjerra Leonas un Libērijas. Vairāk nekā puse inficēto miruši. Aptuveni puse inficēšanās un nāves gadījumu ir tieši Libērijā.

Vissmagāk epidēmija skārusi Lībērijas galvaspilsētu Monroviu, kurā mīt aptuveni miljons cilvēku.

Eksperti prognozē, ka inficēšanās gadījumu skaits tuvāko nedēļu laikā pieaugs.

Foto: AFP/LETA

ASV sola jaunus ārstniecības centrus

Aizvadītajā nedēļā ASV prezidenta Obamas administrācija apņēmās epidēmijas apkarošanai nosūtīt 3000 karavīru, atvērt 17 jaunus ārstniecības centrus, kuros kopumā būtu 1700 gultasvietas. Taču pagaidām situācija Libērijā ir smaga. Tie daži ārstniecības centri, kas ir atvērti, ir pārpildīti. Pie tam trūkst arī kvalificēta medicīnas personāla.

Pats pirms epidēmijas Libērijā, kur Ebolas vīruss prasījis arī desmitiem veselības aprūpes speciālistu dzīvības, uz katriem 100 000 iedzīvotāju bija tikai viens ārsts.

Ebolas epidēmija Libērijā izraisījusi nebijušu krīzi veselības aprūpē.

Cilvēki mirst arī no parasti viegli ārstējamām slimībām, jo gluži vienkārši netiek slimnīcās.

Grūtnieces spiestas bērnus laist pasaulē mājās vai, slimnīcu atraidītas, pat uz ielām.

Foto: AFP/LETA

Tādās valstīs kā Libērija, kura tikai atkopās pēc 14 gadus ilguša pilsoņu kara, šāda situācija ir neiedomājama. Trauslo mieru un jauniedibināto kārtību apdraud cilvēku dusmas, neuzticība varas iestādēm, izplatās nabadzība un situācija kļūst arvien nedrošāka.

«Pārtikas cenas aug, skolas tiek slēgtas, algas neizmaksā, uzņēmumi tiek iznīcināti,» situācija raksturo kāda amatpersona.

«Ir saprotams, ka visi tagad koncentrējas uz veselības krīzi, taču, kad slimība būs apturēta, būs jārisina samilzušās problēmas citās sfērās, lietās, kurās šīm valstīm bija progress, kas tagad ir iznīcināts,» viņš saka.

Aizvadītajā nedēļā arī pasaules banka brīdināja par nopietno Ebolas ietekmi uz minēto trīs valstu ekonomiku - tās ir starp pasaules nabadzīgākajām valstīm, tāpēc iznākums varētu būt «katastrofisks».

Lai cīnītos pret Ebolas izplatību, iniciatīvu savās rokās ņēmuši paši cilvēki. Protams, neviens nestaigā apkārt aizsargtērpos, taču tas tiek darīts savu iespēju robežās, piemēram, izglītojot kaimiņus par to, kā izvairīties no saslimšanas, kā mazināt risku.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu