Teroristu līderis pauž optimismu par miera plānu Austrumukrainā (16)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evgeny Biyatov / RIA Novosti

Austrumukrainas teroristu organizācijas «Doņeckas tautas republika» «vicepremjers» Andrejs Purgins pirmdien paudis pārliecību, ka miera plāns Ukrainas austrumos varētu būt veiksmīgs. «Vienošanās tiks īstenota, bet ar lielām grūtībām,» aģentūrai AFP norādīja Purgins.

«Parādiet man konfliktu, kas beidzies vienkārši tāpēc, ka tika parakstīts kaut kāds dokuments. Tā vienkārši nenotiek. Tomēr kustība ir sākusies,» norādīja Purgins.

«Iespēja pastāv. Mums pie tās jāstrādā, un tad būs vēl lielākas izredzes,» viņš piebilda.

5.septembrī Minskā sarunās, kurās piedalījās Ukrainas, Krievijas, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), kā arī prokremlisko kaujinieku delegāti, tika parakstīta pamiera vienošanās, kas paredz ugunspārtraukšanu un apmaiņu ar gūstekņiem.

Naktī uz sestdienu Ukraina un Maskavas atbalstītās bruņotās bandas parakstīja vienošanos par demilitarizētas buferzonas izveidi valsts austrumos.

Saskaņā ar deviņu punktu vienošanos abas puses piekritušas atvilkt visus smagos ieročus vismaz 15 kilometru attālumā no frontes līnijas, tādējādi izveidojot vismaz 30 kilometrus platu demilitarizēto zonu.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes preses pārstāvis Andrijs Lisenko svētdien paziņoja, ka Ukraina neatvilks karspēku no frontes līnijas, ja pretēji miera plāna nosacījumiem netiks ievērota ugunspārtraukšana.

Purgins aģentūrai AFP norādīja, ka nav drošs, vai EDSO būs gatava uzņemties lomu, ko tai piešķir šī vienošanās.

«Memorandā mēs viņiem piešķiram novērotāju funkcijas, bet mums jānoskaidro, vai viņi ir gatavi tās uzņemties,» sacīja Purgins.

«Es vēlētos redzēt tos 500 EDSO novērotājus, kuriem šeit jāierodas,» viņš piebilda, norādot, ka, viņaprāt, EDSO misija Austrumukrainā līdz šim bijusi pārāk maza.

EDSO īpašā novērotāju misija Ukrainā šobrīd sastāv no 250 novērotājiem, no kuriem 80 bāzējas piecās pilsētās Austrumukrainā.

Organizācija līdz novembra beigām plāno palielināt novērotāju skaitu līdz 500 un sākt izmantot bezpilota lidaparātus.

EDSO īpašās novērotāju misijas Ukrainā pārstāvis norādīja, ka vēl nezina, kā demilitarizētā buferzona tiks organizēta, bet Krievijas mediji ziņoja, ka tā tikšot sadalīta piecos sektoros.

Misijas pārstāvis norādīja, ka naktī uz sestdienu noslēgtā vienošanās nesatur konkrētu plānu buferzonas īstenošanai, ko organizācija tagad cenšas noskaidrot.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu