ASV uzlidojumos Sīrijā nogalināti 30 «Al Qaeda» karotāji (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV un to sabiedroto uzlidojumos Sīrijas ziemeļos nogalināti 30 «Al Qaeda» karotāji un astoņi mierīgie iedzīvotāji, arī bērni, pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR).

Vairums karotāju nogalināti uz rietumiem no Sīrijas otras nozīmīgākās pilsētas Alepo. Nogalināto civilistu vidū ir trīs bērni un viena sieviete.

Pentagons iepriekš ziņoja, ka līdzās uzlidojumiem pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» Sīrijas austrumos un ziemeļos Alepo provincē pret «pieredzējušiem «Al Qaeda» veterāniem» veikti astoņi uzbrukumi.

«ASV ir arī īstenojušas pasākumus, lai izjauktu tuvākajam laikam gatavotu uzbrukumu pret ASV un Rietumu interesēm, ko plānoja pieredzējuši «Al Qaeda» veterāni, kas dažkārt tiek dēvēti par Horasanas grupējumu,» teikts Pentagona paziņojumā.

Grupējums «radis drošu patvērumu Sīrijā, lai gatavotu uzbrukumus ārzemēs, konstruētu un izmēģinātu pašdarinātus spridzekļus un vervētu operācijām rietumniekus».

Horasanas grupējums saistāms ar «Al Qaeda» centrālās vadības Afganistānā un Pakistānā iniciatīvu izveidot Sīrijā no pieredzējušiem kaujiniekiem struktūru, kas koncentrētos uz uzbrukumiem pret Rietumiem.

Tās biedri sadarbojas ar «Al Qaeda» Sīrijas atzaru «Al Nusra», izmanto tā resursus un bāzes, uzskata eksperti.

«Al Nusra» šobrīd pamatā savas aktivitātes vērš pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību, un tās rindās lielākoties ir Sīrijas pilsoņi.

ASV un to sabiedrotie pirmo reizi veikuši uzlidojumus džihādistu grupējuma «Islāma valsts» kaujiniekiem Sīrijas teritorijā, pirmdien vakarā pavēstīja Pentagons.

Uzlidojumos piedalījusies Bahreina, Jordānija, Katara, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti, vēsta ASV mediji.

Damaska esot bijusi informēta par gaidāmajiem uzlidojumiem, pavēstīja Sīrijas Ārlietu ministrija.

Triecieni veikti pret «Islāma valsts» objektiem Deir ez Zoras un Rakas provincēs, norādīja SOHR.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja «kalifātu». Grupējums apņēmies panākt, lai «kalifātā» dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret «Al Nusra».

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši «Islāma valsts» panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

«Islāma valsts» vēl nesen darbojās kā «Al Qaeda» atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru «Al Qaeda» sabiedroto - grupējumu «Al Nusra» -, teroristu tīkla vadība no «Islāma valsts» norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina «Al Nusra».

«Islāma valsts» kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina šomēnes publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu