Pret eiro noskaņota partija Vācijā kļūst par populārāko opozīcijas spēku (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pret eiro noskaņotā partija «Alternatīva Vācijai» (AfD) ir kļuvusi par populārāko opozīcijas spēku Vācijā, liecina otrdien publiskoti aptaujas rezultāti.

Pagājušā gada sākumā nodibinātā AfD ir ieguvusi 10% atbalstu neatkarīgās socioloģisko pētījumu firmas «Forsa» veiktajā aptaujā. Tas ir par 3% vairāk nekā pirms nedēļas.

Aptaujā kancleres Angelas Merkeles kristīgie demokrāti ieguva 42% respondentu atbalstu

jeb par 1% vairāk nekā pirms nedēļas.

Sociāldemokrātus atbalstīja 22% aptaujāto jeb par 2% mazāk nekā pirms nedēļas.

Aptaujā AfD saņēma lielāku atbalstu nekā jebkura cita Vācijas opozīcijas partija.

Galēji kreisā partija «Kreisie» saglabāja 9% atbalstu, bet «Zaļie» un Brīvo demokrātu partija katra zaudēja pa procentam, saņemot attiecīgi 8% un 2% atbalstu.

28% respondentu atbildēja, ka vēlēšanās nebalsotu vai ka nav izlēmuši, par ko balsot. Tas bija par 3% vairāk nekā pirms nedēļas.

Aptauja tika veikta no 15. līdz 19.septembrim, noskaidrojot 2501 Vācijas vēlētāja viedokli. Aptaujas statistiskās kļūdas robeža ir 2,5%.

«Forsa» vadītājs Manfreds Gelners norādīja, ka AfD ir izmantojusi izdevību pēc tam, kad tā ieguva vietas trīs Vācijas austrumu daļas federālo zemju parlamentos.

Viņš arī norādīja, ka partija ir spējusi pārvilināt daļu no tradicionāli galēji labējo vēlētājiem.

Jau ziņots, ka AfD, kas dibināta pērn un atbalsta atteikšanos no eiro un atgriešanos pie vācu markas, pēdējās federālo zemju parlamentu vēlēšanās ieguva deputātu vietas Tīringenes, Brandenburgas un Saksijas parlamentos. Šīs trīs federālās zemes atrodas Vācijas austrumos.

Politiskie analītiķi jau bija prognozējuši, ka AfD var iegūt daudz protesta balsu Austrumvācijā, kas 25 gadus pēc Berlīnes mūra krišanas vēl arvien atpaliek no rietumu federālajām zemēm turības, nodarbinātības un algu līmeņa ziņā.

AfD noliedz, ka tā mēģinātu piesaistīt galēji labējos vēlētājus, bet piekopj populismu tādos jautājumos kā likumība un kārtība, imigrācija un tradicionālās sociālās vērtības. Šī partija ir pieprasījusi referendumu, lai bloķētu plānus uzcelt mošeju Drēzdenē.

Vācijas kanclere Angela Merkele ir vairākkārt norādījusi, ka nestrādās valdībā kopā ar šo partiju.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu