Obama: ASV par zemu novērtējušas džihādistu radītos draudus Sīrijā (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV bija pārāk zemu novērtējušas džihādistu radītos draudus Sīrijā, svētdien demonstrētā intervijā atzina ASV prezidents Baraks Obama.

Obama intervijā ASV telekanālam «CBS News» sacīja, ka bijušie «Al Qaeda» kaujinieki, kurus ASV un Irākas spēki padzina no Irākas, spēja sapulcēties Sīrijā un izveidot džihādistu grupējumu «Islāma valsts», izmantojot notiekošos nemierus pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

ASV vadīta Rietumu un arābu valstu koalīcija pēdējās nedēļās ir sākusi gaisa triecienu kampaņu pret «Islāma valsti» Irākā un Sīrijā.

«Es uzskatu, ka mūsu izlūkdienestu vadītājs Džims Klepers ir atzinis to, ka tie pārāk zemu novērtējuši Sīrijā notiekošo,» sacīja Obama.

Obama arī atbildēja apstiprinoši uz jautājumu, vai Vašingtona pārāk augstu novērtējusi ASV apmācītās Irākas armijas spējas vai gribu apkarot džihādistus pašu spēkiem.

Obamas intervija tika ierakstīta jau piektdien, bet tika demonstrēta svētdien.

Obama sacīja, ka «Islāma valsts» propagandisti kļuvuši «ļoti atjautīgi» sociālo mediju izmantošanā un savervējuši cilvēkus, «kas noticējuši džihādistu blēņām», no Eiropas, Amerikas un Austrālijas, kā arī no musulmaņu valstīm.

Viņš sacīja, ka daļa no problēmas risinājuma būtu iekšējo politisko krīžu atrisināšana Sīrijā un Irākā, bet

ilgstošam risinājumam būtu nepieciešams pārmaiņas Sīrijas un dažu citu reģiona valstu uzskatos par politisko noregulējumu.

Obama atzina, ka dažas reģiona valstis «tagad ir radījušas vidi, kurā jauniešiem vairāk rūp tas, vai viņi ir šiīti vai sunnīti, nevis labas izglītības vai laba darba iegūšana».

Irāka pēc ASV karaspēka aiziešanas ir sašķelta, jo autoritāra šiītu valdība izraisījusi sunnītu atsvešināšanos, savukārt Irākā kopš 2011.gada notiekošie nemieri ir pārauguši pilsoņkarā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu