Krievijas aizturētais Lietuvas kuģis vēl tiek paturēts Murmanskā (6)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas aizturētais Lietuvas zvejas kuģis «Jūros Vilkas» paliks Murmanskā vēl vismaz nedēļu, lai gan iepriekš medijos izskanēja informācija, ka pirmdien tiesa varētu lemt par kuģa atbrīvošanu pret drošības naudu. Kompānijas vadītājs Ģiedrjus Gruzdis pastāstījis, ka kuģa apkalpe jūtas labi. Daļai apkalpes atļauts atstāt kuģi un nokļūt Murmanskā.

Kā sacījis advokāts Vladimirs Odjagailo, kas pārstāv kompānijas «Arctic Fishing» intereses Krievijā, šobrīd turpinās juridiskās procedūras un tiek gaidīts, kad tiks noteikts tiesas sēdes datums.

«Krievijas amatpersonas veic izmeklēšanu par administratīvo tiesību pārkāpumu. Gaidām, kamēr būs pabeigtas visas formalitātes. Pagaidām gribam panākt, lai pret drošības naudu tiktu atcelts kuģa arests. Manuprāt, tas varētu turpināties nedēļu, varbūt arī ilgāk. Grūti pateikt, kāda varētu būt drošības nauda. Viss būs atkarīgs no tā, kā tiks novērtēts kuģis un kopā ar to aizturētais loms,» viņš norādījis.

«Ja tiks nolemts atbrīvot kuģi pret drošības naudu, «Jūros vilkas» varēs turpināt krabju zveju, bet citos ūdeņos. Ja nu kuģis tomēr paliktu arestā - un, vērtējot situāciju Krievijā, šādu iespēju atmest nevar -, apkalpei vienmēr būs iespēja pamest kuģi, jo tai nekādas pretenzijas nav izteiktas,» viņš piebildis.

Jau ziņots, ka Krievija 18.septembrī Barenca jūrā aizturēja Lietuvā reģistrētu zvejas kuģi «Jūros vilkas», apgalvojot, ka tas

iebraucis Krievijas ekonomiskajā zonā un nodarbojies ar nelikumīgu krabju zveju.

Kuģis ar varu tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Savukārt Lietuva norāda, ka Krievija kuģi aizturējusi Ziemeļaustrumatlantijas Zvejniecības komisijas (NEAFC) pārraudzītajā zvejas akvatorijā. Gan Eiropas Savienība (ES), gan Krievija ir šīs komisijas dalībvalstis.

Lietuvas Republikas institūcijas veselas četras dienas netika informētas par kuģa un tā apkalpes aizturēšanu, lai gan trīs no 28 apkalpes locekļiem, ieskaitot kapteini Aleksandru Gruško, ir Lietuvas pilsoņi.

Krievijas mediji vēl pirms tiesas procesa sākšanās vēstīja, ka

kuģa īpašniekiem draudot naudassods 30 miljonu rubļu (gandrīz 600 000 eiro) apmērā.

Kā uzsvēris ārlietu ministrs Lins Linkevičs, Lietuva joprojām nesaredz nekādu juridisku iemeslu kuģa aizturēšanai un gaida arī Eiropas Komisijas atzinumu šai lietā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu