Konstitucionālā tiesa aptur Katalonijas neatkarības referenduma dekrētu (20)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas Konstitucionālā tiesa pirmdien apturēja Katalonijas autonomā reģiona prezidenta Artura Masa dekrētu par reģiona neatkarības referenduma rīkošanu 9.novembrī, tomēr reģiona līderi solīja turpināt priekšdarbus tā rīkošanai.

Tiesas 12 tiesneši pieņēma vienbalsīgu lēmumu dažas stundas pēc tam, kad Spānijas centrālā valdība iesniedza šajā tiesā sūdzību par referendumu, lūdzot atzīt to par nekonstitucionālu.

Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka ir pieņēmusi šo sūdzību un apturējusi referenduma rīkošanu, kamēr tā izskata centrālās valdības argumentus. Tiesai ir pieci mēneši sava sprieduma paziņošanai par to, vai šis referendums atbilst konstitūcijai, tomēr tiesa var pieprasīt šā termiņa pagarināšanu.

Jau ziņots, ka Mass 27.septembrī parakstīja dekrētu, kas paredz 9.novembrī rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību.

Spānijas konservatīvais premjerministrs Mariano Rahojs paziņoja, ka izsaka «dziļu» nožēlu par referenduma plāniem, kas, viņaprāt, «sašķeļ katalāņus, atsvešina viņus no Eiropas un pārējās Spānijas un nopietni kaitē viņu labklājībai».

Rahojs televīzijas uzrunā valstij pēc valdības ārkārtas sēdes sacīja, ka tiesības lemt par kāda reģiona statusu pieder «visai Spānijas tautai» saskaņā ar 1978.gada konstitūciju, kas ir Spānijas demokrātijas stūrakmens.

«Nav nekas un neviens, nekāda vara vai institūcija, kas varētu pārkāpt šo vienīgās suverenitātes principu,» piebilda Rahojs.

Mass, pirmdien runājot ar reportieriem Barselonā, kritizēja ātrumu, ar kādu Konstitucionālā tiesa apturējusi viņa dekrētu par referenduma rīkošanu.

«Viņi pārsniedza skaņas ātrumu, nenogaidot pat vienu dienu,» sacīja Katalonijas prezidents.

Mass ir solījis atļaut katalāņiem balsot pat neatkarību, bet arī ir solījis ievērot Spānijas likumus.

Katalonija 2006.gadā oficiāli pasludināja sevi par «nāciju», bet Spānijas Konstitucionālā tiesa vēlāk atcēla šo deklarāciju.

Katalonija, kurā dzīvo 7,5 miljoni cilvēku jeb 16% Spānijas iedzīvotāju, ilgi ir bijusi ekonomikas dzinējspēks valstī, kur gandrīz ceturtā daļa iedzīvotāju ir bez darba.

Lepni par savu atšķirīgo valodu un kultūru, katalāņi nevēlas pārdalīt savus nodokļus par labu citiem Spānijas reģioniem un uzskata, ka reģionam būs labāk vienam pašam.

Reģiona valdības jaunākajā aptaujā, kas tika veikta aprīlī, tika konstatēts, ka atbalsts neatkarībai ir zemāks, ja katalāņiem tiek jautāts, vai viņi atbalsta atdalīšanos no Spānijas, ja tas nozīmē, ka reģionam jāaiziet arī no Eiropas Savienības.

Gan Eiropas Savienība, gan NATO ir brīdinājušas, ka Katalonija automātiski nebūs šo organizāciju dalībniece, ja atdalīsies no Spānijas.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu