Iebrucējs Baltajā namā iekļuva tālāk, nekā publiski atzīts (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV armijas veterāns bezpajumtnieks Omars Gonsaless, kurš 19.septembra vakarā ar nazi iebruka Baltajā namā Vašingtonā, iekļuva tālāk, nekā Slepenais dienests publiski atzinis, pirmdien paziņoja republikāņu kongresmenis Džeisons Čafecs.

Kongresmenis pastāstīja, ka 42 gadus vecais Gonsaless izskrējis cauri Baltajam namam, iekļuvis Austrumu istabā un pie Zaļās istabas durvīm, pirms viņu aizturēja par ASV prezidenta drošību atbildīgais Slepenais dienests. Iebrucējam arī izdevās tikt garām apsardzes darbiniecei Baltā nama iekštelpās.

Dažas stundas pēc 19.septembrī notikušā incidenta Slepenā dienesta preses sekretārs Eds Donovans pavēstīja ziņu aģentūrai «Associated Press», ka iebrukumā aizdomās turētais ticis aizturēts tieši pie Ziemeļu portika durvīm.

Nebijis bruņots

Slepenais dienests tovakar arī paziņoja, ka iebrucējs nebija bruņots. Šis apgalvojums izrādījās nepatiess, kad amatpersonas 20.septembrī atzina, ka Gonsalesa aizturēšanas brīdī viņam bija nazis.

22.septembrī tiesā tika paziņots, ka Gonsalesa automobilī, kas bija novietots netālu no Baltā nama, izmeklētāji atraduši vairāk nekā 800 munīcijas vienības, kā arī divus cirvīšus un vienu mačeti.

«Esmu satraukts par to, ka vairāku pēdējo gadu laikā drošība ir pasliktinājusies, nevis uzlabojusies,» sacīja Čafecs. Kongresmenis arī paziņoja, ka viņa komiteja lūgusi Slepeno dienestu sarīkot preses konferenci par šo incidentu, bet saņēmusi atteikumu.

Informācijas noklusēšana

Senāta Tieslietu komitejai, kura nedēļu pēc incidenta tika informēta par ASV administrācijas veikto izmeklēšanu, netika pateikts, ka Gonsaless bija tik tālu iekļuvis Baltajā namā.

Teksasā dzimušais Gonsaless, kurš divreiz dienējis Irākā, 22.septembrī stājās ASV apgabaltiesas priekšā un tika apsūdzēts par nelikumīgu iekļūšanu aizliegtā ēkā vai teritorijā ar nāvējošu vai bīstamu ieroci. Notiesāšanas gadījumā viņam draud cietumsods līdz 10 gadiem.

Prokurors Deivids Mads pastāstīja, ka Gonsaless bija brīvībā pret drošības naudu pēc tam, kad jūlijā tika aizturēts Virdžīnijas štatā par apzāģētas bises glabāšanu un izvairīšanos no aizturēšanas. Toreiz policija Gonsalesa automašīnā atrada daudz šaujamieroču, tostarp snaipera šauteni, kā arī Bībelē iebāztu karti, kurā Baltais nams un brīvmūrnieku templis bija atzīmēti ar aplīšiem.

Gonsaless augustā tika apturēts, bet ne aizturēts, pie Baltā nama ar cirvīti jostā. Policija arī toreiz pārmeklēja viņa automašīnu, bet atrada tikai kempinga aprīkojumu un divus suņus.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu