Advokāts: Kohvera lietā agri vai vēlu notiks apmaiņa starp Igauniju un Krieviju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijā apcietinātais Igaunijas Drošības policijas darbinieks Estons Kohvers agri vai vēlu tiks apmainīts pret kādu citu, Kohvera advokāts Jevgeņijs Aksjonovs teicis intervijā laikrakstam «Postimees».

Otrdien publicētajā intervijā advokāts norādīja, ka Krievijas Federālajam drošības dienestam (FDD) esot pārliecinoši pierādījumi, ka Kohvers tika aizturēts Krievijas teritorijā, tādēļ viņš neticot Igaunijas Drošības policijas versijai, ka tās darbinieks ir aizturēts robežas Igaunijas pusē un no turienes aizvests uz Krieviju.

«Svarīgi ir ņemt vērā, ka mums ir darīšana ir divu valstu militāro izlūkošanu. Visi saka «No comment!» [no angļu valodas - nekādu komentāru] un izklīst,» sacījis Aksjonovs. Viņš paudis pārliecību, ka sarunas par Kohvera apmaiņu jau notiek.

«Jo mazāk paziņojumu šajā posmā izplatīs politiķi un ierēdņi, jo labāk būs Kohveram,» teica advokāts. «Kohvers ir pārliecināts, ka agri vai vēlu viņu pret kādu apmainīs,» viņš pauda sava klienta pozīciju.

«Risinājums ir jāmeklē apmaiņā. Baltijas valstīs aiz restēm sēž cilvēki, kas strādāja Krievijai. Piemēram, Lietuvā nesen aizturēja bijušo pulkvežleitnantu, kuram draud 20 gadi cietumā par kara noziegumiem. Baltijas valstis vienmēr var kādu atrast un veikt change [no angļu valodas - apmaiņu]. Tas ir business [no angļu valodas - bizness]!» klāstīja Aksjonovs.

Runājot par Lietuvu, Aksjonovs minēja šā gada pavasarī aizturētā bijušā padomju un Krievijas armijas virsnieka Jurija Meļa lietu. Lietuvā viņš tiek apsūdzēts kara noziegumos saistībā ar uzbrukumu Viļņas televīzijas tornim 1991.gadā, kad bojā gāja 14 cilvēku.

«Kohvers faktiski ir karagūsteknis. Manuprāt, viņš saprot, ka agri vai vēlu viņu vienalga apmainīs,» turpināja advokāts. «Ukrainā pašlaik notiek karagūstekņu apmaiņa. Šeit ir tas pats. Cilvēki ar viņa pieredzi un kvalifikāciju ilgi nesēž apcietinājumā,» turpināja Aksjonovs.

Kohvers septembra vidū atteicās no Igaunijas Ārlietu ministrijas nolīgtajiem advokātiem un izlēma turpināt sadarboties ar Krievijas valsts iecelto advokātu Aksjonovu.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Drošības policija iepriekš paziņojusi, ka 5.septembra rītā ap pulksten deviņiem Igaunijas dienvidaustrumos netālu no Luhamā robežkontroles punkta neidentificētas personas no Krievijas nolaupīja Igaunijas Drošības policijas darbinieku Kohveru, kurš vācis informāciju, kas saistīta ar pārrobežu noziedzību, un aizveda viņu uz Krieviju. Pirms nolaupīšanas tika konstatēta iejaukšanās operatīvajos radiosakaros un dūmu granātas raidīšana no Krievijas teritorijas.

Savukārt FDD 5.septembrī paziņoja, ka Pleskavas apgabalā pie robežas ar Igauniju aizturējis Igaunijas Drošības policijas darbinieku Kohveru un novērsis aģentūras darbības veikšanu Krievijas teritorijā.

Kohvers atrodas apcietinājumā Maskavā, un viņam ir izvirzītas apsūdzības spiegošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu