Advokāts: Nolaupītais igauņu drošībnieks galu galā tiks apmainīts (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas specdienestu nolaupītais Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbinieks Estons Kohvers agrāk vai vēlāk tiks pret kādu apmainīts, intervijā laikrakstam «Postimees» sacīja Krievijas tiesas ieceltais Kohvera advokāts Jevgēņijs Aksjonovs.

«Svarīgākais, ko paturēt prātā, - šis ir karš starp divu valstu izlūkdienestiem. Visi saka - «nekādu komentāru», un tad viens klusu atgriežas mājās savā pusē un otrs - otrā pusē,» norādīja advokāts.

Notiekot slepenas sarunas

Aksjonovs pirmajā plašajā intervijā kādam Igaunijas medijam atzina - viņš ir pārliecināts, ka Igaunijas KaPo un Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) risina sarunas par Kohvera likteni.

«Jo mazāk politiķi vai amatpersonas nāk klajā ar paziņojumiem šajā posmā, jo labāk Kohveram,»

viņš sacīja. «Kohvers ir pārliecināts, ka viņš agrāk vai vēlāk pret kādu tiks apmainīts. Cilvēki ar viņa kvalifikāciju un pieredzi cietumā ilgi nepaliek.»

Aksjonovs ar Kohveru ir ticies divu nopratināšanu laikā, turklāt viņiem ir bijušas divas tikšanās, kurās viņi bijuši tikai divi vien. Kohvers bijis mierīgs un izturējies ar cieņu, kā jau viņš ir mācīts.

FDD saprot ļoti labi: ja viņi izturēsies slikti pret Kohveru - spīdzinās vai pazemos viņu, pret FDD aģentiem vai amatpersonām, kas tiks notvertas Rietumos, izturēsies tāpat.

«Tā ir starptautiskā komunikācijas etiķete - kā jūs izturaties pret mums, tā mēs pret jums. Tāpēc pret Kohveru izturas pieklājīgi un ar cieņu.»

Apsūdz vervēšanā un informācijas pirkšanā

FDD apgalvo, ka Kohvers, kurš oficiāli ir apsūdzēts spiegošanā, esot savervējis FDD Pleskavas nodaļas darbinieku V. Ivanovu un nopircis no viņa konfidenciālus datus par FDD darbiniekiem, sestdien rakstīja «Postimees».

Aksjonovs sacīja, ka viņa aizsardzības taktika ir censties pierādīt, ka materiāli, kurus Kohvers it kā esot nopircis no FDD darbinieka, nesatur Krievijas valsts noslēpumu, līdz ar to apsūdzības spiegošanā var tikt pārkvalificētas uz apsūdzībām mazāk smagā noziegumā.

Aksjonovs arī norādīja, ka viņš neticot KaPo versijai par to, ka Kohvers ir nolaupīts Igaunijas teritorijā, jo FDD esot pierādījumi, ka aizturēšana notikusi Krievijā, tāpēc viņš savu aizstāvību nebalstīs Igaunijas versijā.

FDD esot bijusi vajadzīga šī lieta kā brīdinājums, ka sadarbība ar pretējās puses izlūkdienestu vienmēr beidzas ar notveršanu, sacīja advokāts.

«Kohvers nebija mērķis, bet pamudinājums. Es tam pievērsu īpašu uzmanību, ka Pleskavas apgabalā tiek notverti daudzi FDD darbinieki, kas mēģina sadarboties,» viņš sacīja.

Krievijas drošības dienesti nolaupīja Kohveru Luhamā, Igaunijas dienvidaustrumos, līdzās Igaunijas un Krievijas robežai un ar varu aizveda uz Krieviju. Šobrīd viņš atrodas Maskavā Ļefortovas cietumā. Ja tiesa atzīs viņa vainu, viņam draud desmit līdz 20 gadi cietumā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu