Laikraksts: EK viceprezidentu vidū Dombrovskis otrais ietekmīgākais no beigām (30)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas pārstāvis Eiropas Komisijā (EK) Valdis Dombrovskis ir priekšpēdējais neoficiālā viceprezidentu hierarhijā, apsteidzot vienīgi Somijas pārstāvi Jirki Katainenu, bet atpaliekot no Igaunijas pārstāvja Andrusa Ansipa, kurš ir ierindots trešajā vietā.

Par to liecina laikraksta «Financial Times» (FT) rīcībā esošs dokuments par sešu nākamo EK viceprezidentu hierarhiju, kuru parakstījis nākamais EK prezidents Žans Klods Junkers.

Dokumentā teikts, ka gadījumā, ja Junkers nespēj pildīt savus pienākumus, tos uzņemas viens no viceprezidentiem, kuri neoficiāli ir sadalīti hierarhiskā secībā.

Visos jautājumos, izņemot Eiropas Savienības (ES) ārpolitiku, Junkera labā roka ir pirmais viceprezidents Franss Timmermanss no Nīderlandes, kuram seko viceprezidenti Kristalina Georgijeva no Bulgārijas, Ansips un Alenka Bratušeka no Slovēnijas, aiz kuras ir Dombrovskis un Katainens.

Jautājumos par bloka ārpolitiku galvenā ir EK viceprezidente un ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerini no Itālijas, viņai hierarhiskā secībā seko Timmermanss, Georgijeva, Ansips, Bratušeka, Dombrovskis un Katainens.

Ja konkrētos pienākumus nevar pildīt nedz EK prezidents, nedz viceprezidenti, tad tos uzņemas komisāri atkarībā no sava amata ranga, bet, ja rangs ir vienāds, tad vērā tiek ņemts komisāra vecums.

Tāpat FT publicētajā dokumentā teikts, ka «dalībvalstu, jo īpaši eiro zonas, ekonomikas un budžeta politikas koordinācijas un uzraudzības jomā jebkuru lēmumu, kuram atbilstoši līgumiem ir nepieciešams komisijas apstiprinājums, sagatavo un iesniedz viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos kopā ar ekonomikas un finanšu jautājumu, nodokļu un muitas komisāru.» Publiskotajā EK jaunajā sastāvā viceprezidenta eiro un sociālā dialoga jautājumos amats ir piešķirts Dombrovskim, bet ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas komisārs ir Pjērs Moskovisī no Francijas.

Jaunajā EK sastāvā Timmermansa pārziņā būs labākas regulēšanas, starpinstitucionālo attiecību, likuma varas un pamattiesību hartas jautājumi. Georgijeva atbildēs par budžeta un cilvēkresursu jautājumiem, Ansips - par digitālo kopējo tirgu, Bratušeka - par enerģētikas savienību, bet Katainens -par darbavietām, izaugsmi, investīcijām un konkurenci.

Junkera vadītās EK pilnvaru termiņš sāksies 1.novembrī.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu