EK ziņojums: Latvija visveiksmīgāk blokā piemēro ES tiesību aktus (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pret Latviju pagājušā gada nogalē bija 20 sāktas procedūras par Eiropas Savienības (ES) tiesību normu neizpildi, kas bija zemākais rādītājs blokā, liecina trešdien publicētais Eiropas Komisijas ( EK) ikgadējais ziņojums par ES tiesību normu piemērošanu dalībvalstīs.

Ziņojums liecina, ka otrs mazākais ES tiesību normu pārkāpumu procedūru skaits - 21 - pērn bijis pret Maltu, kam seko Igaunija un Lietuva - pret katru no tām ir sāktas 25 procedūras par ES tiesību normu neizpildi.

Pret Horvātiju pērn sāktas divas procedūras par ES tiesību normu nokavētu pārņemšanu, tomēr valsts pievienojās blokam vien pagājušā gada 1.jūlijā, tādēļ tas nav objektīvi salīdzināms ar pārējām dalībvalstīm.

Vissliktākā situācija ES tiesību normu izpildē vērojama Itālijā (2013.gada nogalē sāktas 104 pārkāpuma procedūras), Spānijā (90 procedūras), Grieķijā (79 procedūras), Francijā (77 procedūras) un Beļģijā (75 procedūras).

Pērn lielākā daļa pārkāpumu jeb 62% no visiem gadījumiem bija saistībā ar ES tiesībām vides, nodokļu, transporta, iekšējā tirgus un pakalpojumu jomās.

Kopumā pagājuša gada laikā pilsoņi, uzņēmumi un citas iesaistītās puses iesniedza 3505 sūdzības, ļaujot EK detalizētāk uzraudzīt pienācīgu bloka noteikumu piemērošanu. 72% sūdzību bija piecās politikas jomās: tieslietās (590 sūdzības), vides jautājumos (520 sūdzības), iekšējā tirgus un pakalpojumu jautājumos (494 sūdzības), nodarbinātības jautājumos (470 sūdzības), kā arī par aplikšanu ar nodokļiem un muitas savienību (452 sūdzības).

Visbiežāk EK sūdzības saņēma par Itālijas (472), Spānijas (439) un Vācijas (297) iespējamiem bloka tiesību normu pārkāpumiem.

EK ikgadējo ziņojumu par ES tiesību normu piemērošanu dalībvalstīs Eiropas Parlamentam iesniedz kopš 1984.gada.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu