Jaunais NATO ģenerālsekretārs iestājas par spēcīgu aliansi

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs trešdien, stājoties NATO ģenerālsekretāra amatā, paudis pārliecību, ka šodien pasaulei nepieciešama spēcīga NATO.

«Visā manā politiskajā dzīvē es esmu bijis stingrs spēcīgas Norvēģijas aizsardzības atbalstītājs. (..) Mums nepieciešama spēcīga NATO, spēcīga kā politiska alianse un spēcīga kā militāra alianse,» savā pirmajā NATO preses konferencē paziņoja 55 gadus vecais politiķis, kurš nomainījis amatā Andersu Fogu Rasmusenu.

Viņš paziņoja, ka NATO stiprināšana būs viena no viņa galvenajām prioritātēm - līdz ar NATO kaimiņu reģionu stabilitātes saglabāšanu un stipru attiecību saglabāšanu starp Eiropu un Ziemeļameriku.

Stoltenbergs stājies NATO vadībā laikā, kad Rietumu un Krievijas attiecības noslīdējušas līdz zemākajam līmenim kopš Padomju Savienības sabrukuma, piespiežot NATO pārskatīt savu lomu kā militārai aliansei un savas attiecības ar Krieviju.

«Pasaule ir stipri atšķirīga no tās, kāda tā bija tad, kad es kļuvu par NATO ģenerālsekretāru pirms pieciem gadiem,» svētdien britu laikrakstā «The Independent» atzina Rasmusens. «Izaicinājumi, ar kuriem mēs sastopamies, ir lielāki un krietni sarežģītāki, nekā tie jebkad ir bijuši kopš Aukstā kara beigām.»

Rasmusens atzina, ka pilnvaru laikā «visdziļāko vilšanos» viņam sagādājusi Krievijas uzvedība.

«Mēs saskaramies ar nopietniem izaicinājumiem - daļa ir pazīstami, daļa ir jauni -, bet mūsu demokrātijām jāturpina pieņemt ikvienu izaicinājumu,» norādīja Stoltenbergs, raksturojot NATO kā «būtisku stabilitātes avotu neparedzamajā pasaulē».

Stoltenbergs uzsvēra, ka NATO nemeklē konfrontāciju ar Krieviju, un norādīja, ka ir svarīgi veidot konstruktīvas attiecības abu spēku starpā.

Vienlaikus viņš paziņoja, ka NATO neielaidīsies kompromisos attiecībā uz principiem, kas ir NATO un Eiropas un Ziemeļamerikas drošības pamatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu