Krievija ierosina genocīda krimināllietu pret Ukrainas armijas vadību (144)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ir ierosinājusi krimināllietu pret Ukrainas aizsardzības ministru Valēriju Geleteju, Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieku Viktoru Muženko un viņu padotajiem par aizliegtām kara metodēm un genocīdu, ceturtdien paziņoja komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

Viņš sacīja, ka aizdomās turētie šajā lietā ir arī Ukrainas Bruņoto spēku 25. brigādes komandieris Oļegs Mikass, vēl nenoskaidroti 93. brigādes komandieri, kā arī vairākas augstas amatpersonas no Ukrainas militārās vadības.

«Pēc izmeklēšanas datiem visu nosaukto personu darbībās ir saskatāmas tādu noziegumu pazīmes kā slepkavību, aizliegtu kara līdzekļu un metožu lietošanas un genocīda organizēšana,» sacīja Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis.

Markins atzīmēja, ka Geletejs, Muženko, Mikass un 93. brigādes komandieri, kas vadīja militārās darbības Doņeckas lidostas rajonā no šī gada 3.jūlija līdz 5.septembrim, «tīši pārkāpjot 1948.gada Konvenciju par genocīda nepieļaujamību un sodīšanu par to un citus starptautiskus tiesiskos aktus, kuros nosodīts genocīds, devuši pavēles ar mērķi pilnīgi iznīcināt krievvalodīgo personu nacionālo grupu, kas dzīvo pašpasludināto Luhanskas un Doņeckas tautas republiku teritorijā».

«Izpildot šīs pavēles, Doņeckas, Luhanskas, Slavjanskas, Kramatorskas pilsētu un citu apdzīvoto vietu apšaudēs .. viņiem padotās militārpersonas lietoja zalvju uguns sistēmas «Grad» un «Uragan», vadāmās aviācijas raķetes ar kasešu kaujas galviņām, taktiskās raķetes «Točka-U» un citus smagā uzbrukuma bruņojuma veidus ar neizvēlīgu darbību. Tā rezultātā tika nogalinātas vairāk nekā 3000 civilpersonas,» sacīja Markins.

Saskaņā ar viņa teikto arī ir nodarīts dažāda smaguma kaitējums vairāk nekā 5000 mierīgo pilsoņu veselībai, pilnīgi vai daļēji sagrautas un nodedzinātas vairāk nekā 500 dzīvojamās mājas, komunālās saimniecības un dzīves nodrošināšanas objekti, slimnīcas, bērnudārzi un vispārējās izglītības iestādes. Tā rezultātā vairāk nekā 300 tūkstoši šo pašpasludināto republiku iedzīvotāju, baidoties par savu dzīvību un veselību, bijuši spiesti atstāt savas pastāvīgās dzīvesvietas un ierasties Krievijas teritorijā, sacīja Markins.

Komentāri (144)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu