«Lokomotiv» komandas aviokatastrofas izmeklēšanā atklāj virkni aviokompānijas darboņa pieļauto kļūdu (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Noslēdzoties izmeklēšanas darbiem Jaroslavļas «Lokomotiv» hokeja komandas aviokatastrofas lietā, Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja konstatējusi virkni pārkāpumu atbildīgās aviokompānijas «Jak Servis» bijušā ģenerāldirektora vietnieka lidojumu organizēšanas jautājumos darbībā.

Kā zināms, 2011.gada 7.septembrī notikušajā lidmašīnas katastrofā dzīvību zaudēja arī viens no visu laiku labākajiem Latvijas hokejistiem Kārlis Skrastiņš, kurš pārstāvēja traģēdijas skarto Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu «Lokomotiv».

Kā informēja komiteja, bijušais aviokompānijas ģenerāldirektora vietnieks Vadims Timofejevs tiek apsūdzēts nozieguma izdarīšanā, nenodrošinot lidojuma drošību. Tieši viņš esot bijis atbildīgs par ekipāžu pielaišanu lidojumiem.

Izmeklēšanas gaitā secināts, ka Timofejevs apkalpes ekipāžu lidojumam pielaidis pretlikumīgā veidā, jo slēpis faktu, ka

ekipāžas otrais pilots vēl nebija pabeidzis nepieciešamo apmācību. Viņa pielaišanai pie lidojuma Timofejevs izmantojis falsificētus dokumentus.

Tāpat secināts, ka Timofejevs nav analizējis pieejamos datus par avarējušā lidaparāta komandiera iepriekš pieļautajām kļūdām, kuru neesot bijis maz. Timofejevs neesot pieņēmis nekādus mērus, turpinot to pašu komandieri pielaist turpmākiem lidojumiem.

Liktenīgā lidojuma ekipāža tika izveidota tā, ka

abiem pilotiem un borta mehāniķiem tas bija tikai trešais kopīgais reiss.

Turklāt viņi šādā sastāvā nav bijuši pakļauti treniņiem uz simulatora, kur tiek izstrādātas darbības ārkārtas situācijās.

Ekspertīzē secināts, ka pats lidaparāts bijis pilnā darba kārtībā, bet vadlīnijām atbilstošas ekipāžas nodrošināšana, iespējams, būtu to paglābusi no traģēdijas.

Lieta pēc izmeklēšanas beigām tiks virzīta tiesā.

Kā ziņots, «Jak-42» markas lidmašīna, kurā atradās visa «Lokomotiv» komanda, avarēja Jaroslavļā neilgi pēc pacelšanās. Tajā atradās 45 pasažieri, 43 no tiem gāja bojā avārijas brīdī, tostarp arī Skrastiņš. Izdzīvoja vienīgi borta inženieris Aleksandrs Sizovs un Krievijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Gaļimovs, kurš gan pēc piecas dienas ilgas cīņas par dzīvību slimnīcā mira.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu